Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z wywaleniem sudo.
root@raspberrypi:/home/server# aptitude purge sudo Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: sudo{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 2345 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: gksu : Wymaga: sudo ale nie ma być instalowany. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) gksu Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 2) libgksu2-0 poleca sudo 3) lxde-core poleca gksu Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] n Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Instalacja następujących pakietów: 1) sudo-ldap [1.8.10p3-1+deb8u2 (<NULL>)] Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] n Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) sudo [1.8.10p3-1+deb8u2 (<NULL>, now)] Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] n *** Nie ma więcej rozwiązań *** Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) sudo [1.8.10p3-1+deb8u2 (<NULL>, now)] Zaakceptować rozwiązanie? [Y/n/q/?] q Porzucono próby rozwiązania problemów z zależnościami. Przerwane.
root@raspberrypi:/etc# groupdel pi groupdel: cannot remove the primary group of user 'pi' root@raspberrypi:/etc# deluser pi Usuwanie użytkownika "pi" ... Ostrzeżenie: grupa "pi" nie ma już żadnych członków. userdel: user pi is currently used by process 633 /usr/sbin/deluser: "/usr/sbin/userdel pi" zwrócił kod błędu 8. Kończenie. root@raspberrypi:/etc#
id pi uid=1000(pi) gid=1000(pi) grupy=1000(pi),4(adm),20(dialout),24(cdrom),27(sudo),29(audio),44(video),46(plugdev),60(games),100(users),101(input),108(netdev),999(spi),998(i2c),997(gpio)
aptitude show sudo Pakiet: sudo Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 1.8.10p3-1+deb8u2 Priorytet: opcjonalny Sekcja: admin Opiekun: Bdale Garbee <bdale@gag.com> Architektura: armhf Rozmiar rozpakowanego: 2345 k Wymaga: libaudit1 (>= 1:2.2.1), libc6 (>= 2.17), libpam0g (>= 0.99.7.1), libselinux1 (>= 1.32), libpam-modules W konflikcie z: sudo-ldap Zastępuje: sudo-ldap Udostępniany przez: sudo-ldap Opis: Provide limited super user privileges to specific users Sudo is a program designed to allow a sysadmin to give limited root privileges to users and log root activity. The basic philosophy is to give as few privileges as possible but still allow people to get their work done. This version is built with minimal shared library dependencies, use the sudo-ldap package instead if you need LDAP support for sudoers. Strona internetowa: http://www.sudo.ws/
Ostatnio edytowany przez tajwan (2016-01-30 22:46:13)
2638
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:54)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Dla mnie to jakieś wariactwo wywalać sudo, ale jak kto lubi.
Dlaczego? Niektórzy po prostu nie używają, to i mogą sobie usuwać.
Próbuję zmienić nazwę użytkownika, ale coś nie działa
root@raspberrypi:/home# usermod -l pi nowa_nazwa usermod: user 'nowa_nazwa' does not exist
Utworzyłem nowego użytkownika i teraz chcę usunąć użytkownika pi, ale się chyba trzeba przenieść pliki z pi do nowego użytkownika, ale też coś za bardzo nie chce działać.
usermod /users/home -m -l user
Ostatnio edytowany przez tajwan (2016-01-31 00:20:18)
ArnVaker napisał(-a):
Dla mnie to jakieś wariactwo wywalać sudo, ale jak kto lubi.
Dlaczego? Niektórzy po prostu nie używają, to i mogą sobie usuwać.
Dlatego, że napisał to uzytkownikubuntu. :D
A na poważnie, sudo można wywalić, ale to jedno z najbardziej elastycznych narzędzi do administrowania systemem z poziomu zwykłego użyszkodnika, także moim zdaniem wywalanie sudo jest działaniem niezbyt sensownym.
Zwłaszcza dla użyszkodnika, który w /etc/network/interfaces potrafi literówki walić.
2640
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:56)
dodam od siebie ze w slackware sudo jest jakos odgórnie skonfigurowane dziala inaczej niz w debianie (na tych samych ustawieniach).
A ja dodam od siebie, że w raspbianie sudo domyślnie nie wymaga podawania hasła przez usera pi - a jak znam życie kol. tajwan nie potrafi tego zmienić (podejrzewam że stąd próbu wywalenia usera pi).
Tajwan, powiedz co chcesz osiągnąć bo wywalenie sudo ma być pewnie środkiem a nie celem.
Wystarczy mi logowanie jako root i logowanie jako użytkownik nie potrzebuję sudo jestem już przyzwyczajony do podawania hasła root-a
to nie usuwaj a odpowiednio skonfiguruj - dzisiaj nie potrzebujesz a jutro będziesz potrzebował.
Zakomentuj linijkę dotyczącą usera pi - wygląda tak:
pi ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL
i jeśli nie będziesz miał userów w grupie sudo - po prostu nie będzie działać. A w każdej chwili (np. w skrypcie) będziesz mógł sudo użyć.
Tylko teraz nie mogę usunąć użytkownika pi
root@raspberrypi:/etc/sudoers.d# deluser pi Usuwanie użytkownika "pi" ... Ostrzeżenie: grupa "pi" nie ma już żadnych członków. userdel: user pi is currently used by process 588 /usr/sbin/deluser: "/usr/sbin/userdel pi" zwrócił kod błędu 8. Kończenie. root@raspberrypi:/etc/sudoers.d#
ani zmienić nazwy użytkownika
root@raspberrypi:/etc/sudoers.d# usermod -l pi user usermod: user 'user' does not exist root@raspberrypi:/etc/sudoers.d# usermod -l user pi usermod: user pi is currently used by process 588 root@raspberrypi:/etc/sudoers.d#
usermod -d /users/home -m -l user pi usermod: user pi is currently used by process 588
Ostatnio edytowany przez tajwan (2016-01-31 16:29:34)
Ubić procesu 588 nie możesz?
albo z buta:
pkill -u pi userdel -f pi groupdel pi
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-31 17:14:17)
Tylko że w katalogu pi ją jakieś pliki konfiguracji nie powinno się tego przenieść? Dla tego chyba najwygodniej zmienić nazwę użytkownika pi.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2016-01-31 22:36:14)
A po co wyrzucać sudo? Dla mnie to jakieś wariactwo wywalać sudo, ale jak kto lubi. Znaczy się z OpenBSD wywalili z base
https://marc.info/?l=openbsd-tech&m=143622805830257&w=2
>Why is sudo being removed from base? It is pretty useful. I imagine many
>use sudo
Sorry, we are making room in the tree so that lynx can come back.
tajwan napisał(-a):
Tylko że w katalogu pi ją jakieś pliki konfiguracji nie powinno się tego przenieść? Dla tego chyba najwygodniej zmienić nazwę użytkownika pi.
userdel domyślnie nie usuwa katalogu domowego usuwanego usera. Do tego służy przełącznik -r