Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam potrzebuje na jutro skrypt który ma zakładać konta, dodac ich do grupy i ustawic im haslo
na razie napisałem coś takiego ale nie działa
#!/bin/bash
for x in konto1 konto2 ;
do
sudo addgroup klasa1
sudo useradd -m -g klasa1 $x
sudo passwd haslo1@ $x
done
jeśli ktoś ma chwile czasu mógłby mi pomóc?
Wywal sudo ze skryptu, sudo podaje się przed wywołaniem skryptu, konto1 i konto2 wrzuć do tablicy i iteruj po niej to tak na początek, poza tym to jakiś skrypt na zaliczenie? Bo ogólnie sens tego skryptu jest żaden jak na razie
Było coś podobnego:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=19170
Musisz tylko polecenia spakować do jednego/dwóch skryptów.
thomsson napisał(-a):
Wywal sudo ze skryptu, sudo podaje się przed wywołaniem skryptu, konto1 i konto2 wrzuć do tablicy i iteruj po niej to tak na początek, poza tym to jakiś skrypt na zaliczenie? Bo ogólnie sens tego skryptu jest żaden jak na razie
taka "praca domowa". Nauczycielka tłumaczyła nam to tak że to ma być jeden plik uruchamiany przez konsole który tworzy konta, dodaje je do grupy i ustala im hasła ( drugi plik ma to kasować). Czyli skasować sudo a z tablicą o co chodzi?
2621
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:32)
co do hasla to w skrypcie uzyj mkpasswd lub chpasswd bo passwd bedzie pytac
rulezdc napisał(-a):
co do hasla to w skrypcie uzyj mkpasswd lub chpasswd bo passwd bedzie pytac
Tylko wtedy trzeba takie hasło dostarczyć pacjentom, a tu już się nie Bash ale raczej Perl się kłania z jego modułem NET::SMTP, względnie kombinacja alpejska z Muttem czy Sendmailem.