Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam problem z instalacją systemu ciągnąłem net install i podczas instalacji sieci wyskoczył mi komunikat że potrzebuje nie wolnych sterowników no to ściągnąłem wersję net install_nonfree i komunikat dalej się pojawia z czym jest problem?
Za stary obraz / za nowy sprzęt / brak firmware do urządzenia.
2595
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:00)
amd64 stable sprzet jaki posiadam to Nettop NTT Home W 300P więc najnowszy to on nie jest. Karta sieciowa: 1 Gigabit: RLT8111DL
Ostatnio edytowany przez tajwan (2016-01-22 21:49:59)
tajwan napisał(-a):
amd64 stable sprzet jaki posiadam to Nettop NTT Home W 300P więc najnowszy to on nie jest.
Spróbuj, czy się Bubuntu instaluje, albo odpal live Bubuntu (np z Pendraka)
i instaluj Debiana przez debootstrap.
Powinno pomóc.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-22 21:50:30)
Aż takie kombinowanie czy debian ma aż tak stare patkiety.
tajwan napisał(-a):
Aż takie kombinowanie czy debian ma aż tak stare patkiety.
Żadne kombinowanie, może Debian ma jakiś babol, poza tym w sesji Live masz w razie czego Firefoxa albo Chromium, żeby otworzyć Google i wrzucić komunikat błędu.
Jakby przy instalacji się coś rypło, to przy okazji z sesji Live możesz odpalić chroota, i np poprawić instalację Gruba, jakby się wysypał.
To też miła opcja w LiveCD, LiveDVD czy LiveUSB.
Jakby w Bubuntu nie dało się na Live debootsrapa użyć czy zainstalować w razie czego, to jest jeszcze np Gmrl, ten na 100% ma debootstrapa w brzuchu.
https://grml.org/grml-debootstrap/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-22 21:59:13)
Myślisz że ja potrafię chroota zrobić albo gruba jak się wysypie. Nawet nie połączę się z siecią bez sterowników do karty sieciowej to jak mam wkleić błąd do googla?
Ostatnio edytowany przez tajwan (2016-01-22 22:02:55)
tajwan napisał(-a):
Myślisz że ja potrafię chroota zrobić albo gruba jak się wysypie. Nawet nie połączę się z siecią bez sterowników do karty sieciowej to jak mam wkleić błąd do googla?
Jak sieć masz po kablu, to dhclient i jedziesz - Bubuntu ma zawsze wszystkie bloby.
Chroota i Gruba naprawić?
A myszką kopiować umiesz?
https://dug.net.pl/drukuj/77/przywracanie_grub2_za_pomoca_chroot/
Niestety na ubuntu 15.10 też nie działa sieć to chyba niema do tego sterowników jak na ubuntu nie działa
2596
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:01)
A po co mam używać starego systemu.
2597
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:32:02)
Ale kto chce używać przestarzałego systemu. To już wole kupić sobie rpi niż kombinować z tym pudłem.
tajwan napisał(-a):
Ale kto chce używać przestarzałego systemu. To już wole kupić sobie rpi niż kombinować z tym pudłem.
Kup sobie lepiej Jetsona TX1 albo Shielda (konsolę), pierwszy ma preinstalowanego Bubuntu, drugi Andka, zmienisz na Debiana i gotowe. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-22 23:05:03)
Ładnie se za to liczą :) ale na alegrogo jeszcze nie ma.
Shield TX1 z 16GB pamięci flash to chyba $199, także idzie wytrzymać.
http://antyweb.pl/konsola-nvidia-shield-z-androidem … -199-dolarow/
Z Jetsonem rzeczywiście trochę przesadzili.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-22 23:10:57)
Strony: 1