Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
cześć
mam brak połącznia z pakietami mimo że odinstalowalłem network-manager i próbowałem instalować takie programy jak?(umnie jakiś pech jest z wifi):
smerf3@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/smerf3# apt-get install wpagui Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Package wpagui is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source E: Package 'wpagui' has no installation candidate root@debian:/home/smerf3# root@debian:/home/smerf3# apt-get install iceweasel Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Package iceweasel is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source E: Package 'iceweasel' has no installation candidate root@debian:/home/smerf3# apt-get install wicd Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe E: Nie udało się odnaleźć pakietu wicd root@debian:/home/smerf3# smerf3@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/smerf3# aptitude install wpagui Brak kandydującej wersji wpagui Brak kandydującej wersji wpagui Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. root@debian:/home/smerf3#
Połączenia z pakietami?
Co to za dziwo?
Musisz jakoś zainstalować wpagui w czasie, jak masz neta, choćby po kablu, albo w Synapticu wygenerować skrypt do pobierania pakietów, i pobrać np na pendraka na innym kompie.
Ale do tego musisz mieć zaktualizowane repozytoria.
W ogóle nie wiem, co ty za gimnastyki uprawiasz.
Jak nie masz kabla pod ręką, to może po USB możesz smartfona podłączyć, a ten smartfon może pociągnąć neta z routera i po usb na kompa udostępnić.
Chociaż ja na Twoim miejscu odżałowałbym te 10-20 zł i zaopatrzył się w kabel odpowiedniej długości, żeby kompa w razie czego do routera kablem podłączyć, jak nie ma innego wyjścia.
ja nie mam nawet karty sieciowej pod skretke...
a takie podłączenie telefonu z linuxem jako modem czy coś darmowe jest?
2577
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:31:37)
to gdzie znajdę dobry pakiet wicd z deb?
mam tylko z tp linka wifi w telefonie mogę się podłączyć ale nie wiem jak z debianem.
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-18 20:02:20)
A nie prościej byłoby po prostu wyedytować plik
/etc/network/interfaces
przynajmniej tymczasowo i niech ma to wifi bo już chyba z dziesięć wątków założył na temat, jak coś zainstalować offline.
ja nie mam nawet karty sieciowej pod skretke...
Sam produkowałeś kompa i podzespoły?
Od co najmniej 7 lat nie widziałem płyty głównej ani lapka, w którym nie byłoby wejścia na skrętkę, może z wyjątkiem jakiegoś iBooka od Apple,
o który tylko słyszałem, że ma tylko jeden port usb-C.
Jeśli masz w smartfonie z Androidem net z routera, to zapnij go do kompa przez USB.
Potem na smartfonie magiczna akcja:
You must also activate the USB tethering. For Android 4.0 you can do it settings -> Wireless and network -> More Settings -> portable hotspot and tethering -> USB tethering.
a po podłączeniu fona przez usb na Debianie druga magiczna akcja:
ifconfig usb0 up && dhclient usb0
Powinno radykalnie pomóc.
Sznurek:
https://wiki.debian.org/Android_Tethering
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-18 20:10:18)
Strony: 1