Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
cześć
czy podczas włanczania się BootLoader, można ustawić jedno wejście w system a nie żeby było kilka?
nie wiem czy dobrze pokaże:
root@debian:/home/duch1# dpkg -l | grep linux-image ii linux-image-3.16.0-4-586 3.16.7-ckt11-1+deb8u3 i386 Linux 3.16 for older PCs ii linux-image-3.16.0-4-686-pae 3.16.7-ckt11-1+deb8u3 i386 Linux 3.16 for modern PCs ii linux-image-586 3.16+63 i386 Linux for older PCs (meta-package) ii linux-image-686-pae 3.16+63 i386 Linux for modern PCs (meta-package) root@debian:/home/duch1#
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-15 06:17:34)
To wejście w system, jak to nazywasz, to nic innego jak jądro Linux. Minimum musisz mieć 1 jądro. Resztę możesz usunąć.
Jedna uwaga: linux-image-586 i linux-image-686-pae to metapaczki, które nie są jądrami. One tylko wskazują na aktualne jądro w repo. Dzięki nim jak w repozytoriach pojawi się świeższa wersja jaja to apt czy aptitude ci ją pobierze.
Także masz tylko dwa jądra... co nie jest złe.
czyli nie ruszać najlepiej?
Jak bardzo chcesz to możesz usunąć: linux-image-3.16.0-4-586
a takie coś jak przykładowo zaktualizuje wersje kiedyś do nowej to mogę stare wpisy usunąć wtedy?
Jak bardzo chcesz i jajo będzie ci działać to owszem. Ja z regóły mam kilka jąder. Właściwie to wywalam jak na /boot miejsce mi się kończy :P
odezwe się z tym tematem jak będzie nowy system, narazie dzięki
warto miec co najmniej 2 w razie jak jedno sie posypie, co sie zdarza.