Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Przygotowuję system do podstawowego przeglądania internetu, Chromium + Skype, na LXDE.
Chcę zrobić myk, mianowicie zainstalować system na CF do stosowania z Fujitsu Futro. Żeby to miało jakiś sens, wymyśliłem, że można zrobić następującą rzecz:
1) przygotowany system spakować do squashfs
2) jako rootfs zastosować unię, w której będę miał jako warstwę ro squashfs (który leży gdzieś na karcie CF), a jako warstwę do zapisu - jakiś katalog na CF
Znalazłem opis:
https://help.ubuntu.com/community/aufsRootFileSystemOnUsbFlash
Jednak w tym, oraz w innych, jako warstwę rw montuje się tmpfs, czyli ramdysk, a nie tak jak ja chcę, partycję ext3. Czytam skrypt który jest tam wklejony, i szczerze mówiąc nie za bardzo wiem z jakimi materiałami się zapoznać, żeby zrozumieć co się tam dzieje, a już w szczególności żeby być w stanie samodzielnie ten skrypt poprawić. Z Debianem znamy się kilka lat, ale procesu startowania nie miałem do tej pory potrzeby dotykać. Proszę głównie o linki do materiałów, z którymi mam się zapoznać, żeby zrozumieć co się tam dzieje, i poprawić to samemu.
A nie łatwiej po prostu zainstalować system na CF jak na zwykłym dysku twardym?
ghost25 napisał(-a):
A nie łatwiej po prostu zainstalować system na CF jak na zwykłym dysku twardym?
Ładny odkop. Poza tym słyszałeś o czymś takim jak ilość cykli zapisu pamięci?
aufs wyleciało z kernela w wersji 3.18. Teraz stosuje się overlayfs.
Strony: 1