Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam router z zainstalowanym DD-WRT. Na PC mam zainstalowaney openvpn. Chciałem zrobić tak aby pc łączył się tylko przez openvpn i nie było żadnego połączenia przed połączeniem z serwerem lub gdy połączenie zostanie zerwane tzw. killswitch. Postanowiłem zablokować wszystkie porty na routerze i zostawić otwarty 1 port.
Więc zgodnie z http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Iptables#Block … HTTPS_and_FTP
użyłem czegoś takiego i zapisałem w Administration > Commands > Save Firewall:
iptables -I FORWARD 1 -p udp --dport 53 -j ACCEPT iptables -I FORWARD 2 -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -I FORWARD 3 -j DROP
Wszystko fajnie działało. Tylko teraz muszę dzielić router z innymi i musiałem usunąć reguły. Jak zastosować te reguły tylko dla jednego PC?
Do trzeciej regułki dodać -s xxx.xxx.xxx.xxx (gdzie xxx.xxx.xxx.xxx to Twój IP), o ile domyślna polityka na forward to accept.
Pytanie tylko, gdzie w powyższych są reguły dla OpenVPNa, bo nie widzę tylko port 53 (DNS).
Dzięki! Teraz wszystko działa jak należy.
Co do portu 53 to mam OpenVPN na tym samym porcie co DNS.