Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
sorki, że tak truję, ale już po prostu nie mam pomysłów.
Tak więc mam router EDGEROUTER Lite na eth0 mam pppoe, na eth1 pule z moimi 5 publicznymi stałymi adresami IP i eth2 to moja prywatna sieć 192.168.2.254
Desktop jest podpięty do eth2 routera i ma IP 192.168.2.100
Serwer:
eth0 podpięte do eth1 routera statyczne publiczne IP 81.150.xx.xx
eth2 podpięte do eth2 routera i ma IP 192.168.2.40
Teraz z mojego desktopa wpisuje w przeglądarce mój publiczny adres IP czyli IP z eth0 serwera łączy się normalnie, ale co zrobić żeby w logach apache gdy łączę się z desktopa lub z tej całej sieci 192.168.2.0/24 wyświetlał się adres IP od PPPoE,a nie jak obecnie prywatny IP 192.168.2.100
Obecnie jeśli coś ściągnę na desktopa z serwera wpisując publiczne IP eth2 serwera ma miliony dropów.
Zrobiłem jeszcze tak, że dorzuciłem drugi router nadając mu jedno z publicznych IP i na nim zrobiłem sieć prywatną. Po tym dropy przestały się pokazywać.
Chyba da się to osiągnąć na tym Edgerouterze?
Za kilka minut wrzucę konfig routera.
Konfig routera http://wklej.org/id/1854368/
Edgerouter Lite daję radę jak najbardziej :)
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2015-11-23 20:26:22)
Z kij nie rozumiem opisu podpięcia, na przyszłość obrazek nawet w ASCII bo zgodnie z opisem wynika że router jest podpięty pod samego siebie. Tutaj jest 2xWAN i 1xLAN?
Nie nie...
eth0 WAN - pppoe
eth1 Publiczna siec - pula 5 IP
eth2 Prywatna siec
Prywatna sieć ma w necie publiczne dynamiczne IP.
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2015-11-25 21:49:04)
A to eth1 to gdzie wpięte?
No to trochę do dupy ta pętla. Jeśli przypadkowo masz na serwerze jakikolwiek forwarding to sieć może się rozsypać. Do tego rozumiem że na eth0 masz ów 5 adresóœ które rzucasz na siec "DMZ" i osobno adres do NATu? Czemu nie puścić tego VLANem?
Co do adresów.
Jeden adres ten pierwszy z mojej puli mam przypisany do eth1 i reszta IP przypisana do serwerów podłączonych do eth1. Ta sieć ma tylko 5 adresów. NAT jest włączony dla 192.168.2.0/24
Do eth0 mam przy[pisany dynamiczny adres który uzyskuje podczas łączenia przez PPPOE. I na podstawie mojego loginu przydzielają mi publiczne IP
Serwer01 ma chyba włączony forwarding w /proc/sys/net/ipv4/ip_forward, ale w iptables nie mam żadnych reguł z forwardingiem.
Myślałem o VLAN, ale nie mam switcha z VLANami. Mam na razie tylko 2 zwykłe Netgear GS108
Serwer01 na eth2 udostępnia tyklo smb i ftp.
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2015-11-26 19:31:08)
No to masz winnego.
Widze, pytanie tylko czy poszczają tagowane ramki. Jeśli tak to na eth1 wychodzi VLAN dajmy na to 10 i 20 a na eth2 odtagowany VLAN 20, wywalasz połączenie robiące pętle i całość puszczasz przez router.
Co do użytkowania zewnętrznych adresów IP to muszę to przetrawić bo na razie nie pojmuję, ale taka też pora ;)
Przy pobieraniu plików przez 2 komputery pojawiło się kilka dropów. Na 100GB 22 dropy.
Tak więc jednak posiadam 2 smart switche. Jeden to Netgear GS724Tv2 dosyć stary i drugi również Netgear, ale 8portowy Netgear GS108E.
Nie wiem czy ramki są tagowane. Ciężko się od BT UK czegokolwiek dowiedzieć.
Forwarding jest wyłączony w /proc/sys/net/ipv4/ip_forward.
To może się skuszę na te VLANy.
Ostatnio edytowany przez oSAlj (2015-11-27 20:19:25)
T
eraz z mojego desktopa wpisuje w przeglądarce mój publiczny adres IP czyli IP z eth0 serwera łączy się normalnie, ale co zrobić żeby w logach apache gdy łączę się z desktopa lub z tej całej sieci 192.168.2.0/24 wyświetlał się adres IP od PPPoE,a nie jak obecnie prywatny IP 192.168.2.100
Odpiąć od drugiego serwera kabel sieciowy, który jest podlączony do switcha w sieci LAN. Wtedy wpisując adres pibliczny będziesz wchodził przez WAN
lub czy możesz dać wynik polecenia traceroute TWOJ_ADR_PUBLICZNY_SERWERA_DO_KTOREGO_CHESZ_SIE_DOSTAC (z twojego kompa w LAN)
Obecnie jeśli coś ściągnę na desktopa z serwera wpisując publiczne IP eth2 serwera ma miliony dropów.
Tego zdania nie rozumiem. To łącząc się z serwerem po adresie publ. możesz coś sciągnąć czy masz dropy?
Ostatnio edytowany przez hello_world (2015-11-27 23:44:56)