Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
w skypie mam wszędzie w dźwięku VIRTUAL DEVICE i nic nie słyszę. Jak szybko skonfigurować pulse audio bo alsy chyba skype nie wspiera żeby działało ?
Ja nie mam Pulse, Skype chodzi na Alsie przez bibliotekę Apulse i słychać bardzo dobrze.
Chcesz mieć Pulse, to pamiętaj, że "chcącemu nie dzieje się krzywda".
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-26 18:42:27)
no dobrze przez apulse czyli jak ma chodzić żeby działała ? Bo to niewiele mówi
Ja sobie popełniłem skrypta do podnoszenia Skypa:
#!/bin/bash SKYPE="skypepulse" export HOME="/home/pacjent"; cd $HOME; export APULSE_CAPTURE_DEVICE="plughw:0,0"; export APULSE_PLAYBACK_DEVICE="vlc"; function startskype { echo "username hasełko" |env LD_LIBRARY_PATH="/usr/lib32/apulse:$LD_LIBRARY_PATH" /opt/bin/$SKYPE --pipelogin & } pidof $SKYPE || startskype & exit 0
Zmienna $SKYPE jest dlatego, ze zawsze mam kilka wersji tego dziadostwa, jak się jedna skicha, to zawsze jest druga i kilka innych.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-10-27 22:31:08)
mam to wkleić do .bashrc ?
Zapisać jako skrypt.
Zapisać np jako:
/usr/local/bin/skypetstart
Do tego uprawnienia:
chmod 755 /usr/local/bin/skypetstart
albo, jak chcesz, żeby tylko jeden pacjent miał prawo odpalać skrypta to przykładowo:
chown root:{grupa_pacjenta} /usr/local/bin/skypetstart chmod 750 /usr/local/bin/skypetstart
Albo na kilka innych sposobów włącznie z ACL.
I do skrótu na pulpicie czy gdzie tam chcesz wklejasz polecenie, najlepiej z pełną ścieżką:
/usr/local/bin/skypetstart
Skrypt przechodził wiele mutacji, była próba ożenienia Skype z equalizerem Ladspa, odpalanie razem ze Skypem programiku kb2kskype do bramki na telefon analogowy (tak, mam jeszcze coś takiego :D),
czy chociażby skype-call-recordera.
Witam czy mogę podpiąć się pod ten temat skype zamilkł i nie wiem co z tym zrobić porady z google na temat pulseaudio nie pomogły lub coś źle zrobiłem....