Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak w temacie znów dylemat przed zakupem. Notebook nie moze kosztowa ć ani złotówki więcej niż 3000zł. Poradźcie mi prosze.
Swoją drogą ta Toshiba L20-183 jest niezła i kosztuje 2877zł
Ja polecam Fujitsu Siemensa. Tylko ze drogie badziewia :/
Powiem tak. Fujitsu Siemens jest nie do zdarcia. Toshiba tyz nie jest zla. Ale gdybym mial wybierac to Fujitsu Siemens.
Pozdrawiam
głos na hp bo niedawno takiego kupiłem:)
ej ludzie porównajcie bebechy tych kompów. Toshiba ma więcej ramu, większy dysk i grafę Radka, a nie jakąś VIA jak ten FS. jedyny minus Toshiby to brak zintegrowanej radiówki.
a ten HP jest taki sobie :P
--
EDIT: oj kuźwa chyba nie na ten HP spojżałem? tam jest kilka podmodeli nx6125 i teraz cholera wie o którego chodzi...
Ja bym kupił HP :) z prostego powodu, niezawodny i dosyc umiarkowana cena :)
Ja kupiłem tego: HP. Chciałem, koniecznie procesor 64bit a i cena spadła jak kupowałem o jakieś 1300PLN bo akurat wprowadzili nowe modele. Jeszzcze jeden szczegół mają one (nx6125) RAM-u 512 ale niektóre z nich 2*256 a ten ma akurat 1x512 więc przy rozszerzaniu nie musze wywalać jedenj kości żeby wsadzić większą. Ogólnie jestem zadowolony.
No to coś wam powiem nie chwaląc sie ale sie zajebiście ciesze bo sprzedałem rocznego LG GS50 za 1900zł: :] Notebook fajny Debianik śmigał rewelacyjnie ale jak szkalrnie zarzuciłem dla osoby która go kupowała to nie poznałem zamuleńca. A jeszcze jedna historia z życia wziueta to miałem kiedyś Toshibe Portege 3110CT laptop rewelka i wysoki model na owe czasy miałbym pewnie do dzis tak uwielbiałem ten komputer ale kocica mojej matki nasikała i niestety uratował sie tylko twardziel , replikator, stacja dyskietek i zaśliniacz.
Też mam hp, siemens-a ma kumpel, juz dwa razy w serwisie, matryca. Toshibe kupili do firmy, 3 dni i serwis, matryca ;] Mi jeszcze matryca nie wysiada. Stere compaqi niezly wypas, armada lub evo, te hp compaq podobne. W moim nawet klawiaturka taka sama jak w evo.
No ja swojego LG po 2,5 miesiąca na serwis dawałem też krecha na matrycy była. Ale z tego co wiem toshiba ma mało zwrotów i jest niezłe wsparcie dla Linuxa. W samym Debianie jest kilka niezłych paczek. No i ponieważ zależy mi na dośc dobrej matrycy bo mam problem z oczami to tu juz będę musiał dobrze patrzeć. I jakoś panorama do gustu mi nie przypadła ale jak już musi być to niech sobie będzie.
A jeszcze mam takie zapytanko: Jak jest z kartami graficznymi ATI w laptopach pod linuxem?
Dokladnie tak samo jak w nie-laptopach - czyli nie jest idealnie, ale dziala.
W sumie tam jest cały chipset na ATI z tego co wiem. A strasznym mankamentem tej Toshibki jest brak anteny do Wi-Fi żeby podpiąć karte miniPCI.
Aktualnie tez zamierzam kupic notebooka i rozwazalem tego HP nx6125, ale w wersji ML40 z Turionem 2.2 Ghz, 1Gb RAMu i matryca SXGA+ 1400x1050, ale wylecial z rozwazanych modeli poniewaz laduja do niego win xp prof, ktory podejrzewam strasznie podnosi cene. Prawdopodobnie zdecyduje sie na jakiegos ASUS, bo maja dobre parametry, niezla cene i przede wszystkim mozna je nabyc bez windowsa. Piszesz, ze chcesz cos do 3000 - ASUS tez w tej cenie bedzie, a nie bedziesz placil na windowsa, ktory i tak przeciez poleci do smietnika. Poza tym te cholerne naklejki z microsoftu, ktore naklejaja na laptopy, ktore maja windowsa strasznie ciezko jest zdrapac zeby brod nie zostal. Warte jest to chyba rozwazenia?
Aktualnie tez zamierzam kupic notebooka i rozwazalem tego HP nx6125, ale w wersji ML40 z Turionem 2.2 Ghz, 1Gb RAMu i matryca SXGA+ 1400x1050, ale wylecial z rozwazanych modeli poniewaz laduja do niego win xp prof, ktory podejrzewam strasznie podnosi cene...
No ja go kupiłem (tylko z 512RAM), ale jak go kupowałem to zapytałem gościa czy jest możliwe kupienie takiej konfiguracji ale bez windowsa. Powiedział że jest możliwość zamówić w HP konfiguracje jaką się potrzebuje tylko czeka się na realizację do 3 tygodni. Ja nie mogłem czekać więc kupiłem z windowsem, a Ty jak masz czas to się możesz zastanowić.
Jak ja pytalem, to mi powiedzieli, ze sie nie da, ale to Vobis byl, wiec wiadomo... W sumie ten ASUS wydaje sie byc naprawde ciekawym rozwiazaniem. Ma np. GeForce 7300TC - na pewno to jest lepsze i bardziej przyjazne niz radeon x200. Tylko, ze procesor jest niestety 1.8 z 512kB cache, wiec w sumie sie chowa przy tym HP. Niemniej nie za bardzo chce mi sie czekac. ASUSa bez windowsa sprowadza w 1-2 dni. No ale wielkie dzieki, ze mnie poinformowales, ze istnieje w ogole taka mozliwosc.
PS1. Tutaj jest link do tego ASUSa jakby ktos byc ciekawy o jaki model konkretnie chodzi: http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&back= … amp;grupa=424
PS2. Masz ta zabawke HP, wiec chcialbym Cie jeszcze o cos zapytac: jak zainstalowales na tym Debiana? Za pomoca instalatora Etcha? Bo ja slyszalem, ze ten chipset ATI wymaga jadra >=2.6.12, wiec instalator Sarga odpada. A moze zle slyszalem? Pytam bo biore jeszcze pod uwage pewien model FSC, ktory tez ma ten chipset.
PS2. Masz ta zabawke HP, wiec chcialbym Cie jeszcze o cos zapytac: jak zainstalowales na tym Debiana? Za pomoca instalatora Etcha? Bo ja slyszalem, ze ten chipset ATI wymaga jadra >=2.6.12, wiec instalator Sarga odpada. A moze zle slyszalem? Pytam bo biore jeszcze pod uwage pewien model FSC, ktory tez ma ten chipset.
Instalowałem system bazowy za pomocą pierwszej płytki stąd: http://cdimage.debian.org/cdimage/etch_di_beta2/amd64/iso-cd/, potem do repozytorium dodałem wpisy z unstable (jako domyślna ustawiona testing) i reszta mieszana testing/unstable. Jądro domyślne z instalacji 2.6.15-1 (obecnie mam 2.6.15-7). Tym się wspomagałem przy instalacji: http://kastorhq.info/hpnx6125/
Czyli jesli instalator Etcha dziala, to wszystko wydaje sie byc w porzadku ;-) Mialem wlasnie tylko watpliwosci co do stanu jego uzywalnosci, ale jak mowisz, ze sie zainstalowalo, moje watpliwosci sie rozwialy.
Co prawda ASUS jest dobrą firma i z produktów jestem zadowolony ale Toshiba naprawde jest klasą wśród laptopów. Ostatnio poszedłem do sklepu i oglądałem model L20-183 i powiem szczerze że wiele laptopów o nawet wyższych parametrach naprawde sie chowa. Tutaj pewnie nie schował by sie ASUS i DELL ale co do reszty to mam obawy.
Dla mnie firma, ktora nie montuje AMD do swoich produktow, to taka typowa cikawostka, ze tak powiem. Podobno faktycznie sa Toshiby dobrej jakosci (tylko w takim razie czemu na Dziewiec Piekiel maja zaledwie 12 miesiecy gwarancji?), ale ja i tak nie jestem przekownay. Ojciec ma Toshibe jakas taka z Centrino 1,86, 512 RAM i matryca 15" i mi ona wcale solidnie nie wyglada. A z tego co wiem to drogie to bylo strasznie jak na taki sprzet.
Tylko że gwarancje możesz rozszerzac dlatego te notebooki są dość tanie tamn chyba do 36 miesięcy mozna mieć a to o czymś świadczy.
Na Fujitsu-Siemens mozna rozszerzyc za 199zl gwarancje do 3 lat, a za 499 az do 5 lat. I trzeba zauzwazayc, ze w porownaniu do innych firm jest to tania gwarancja. Chyba tylko Acer ma rozszerzenia gwarancji w podobnej cenie. Jak ma Toshiba, to nie wiem. Wiem, ze ceny Asusa i HP sa straszne.
Też własnie nie pamiętam gdzieś miałem te ceny .
jeżeli chodzi o HP to przedłużenie gwarancji door-to-door na 3 lata kosztuje około 670 zł, a na 3 lata serwis w miejscu zainstalowania około 900zł.