Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Potrzebuję jakiegos małego programiku, który by odtwarzał pliki mp3 i dżwiękowe, ale w konsoli, bo nie mam środowiska graficznego. PILNE. Albo chociaż paczka z mplayerem przez apt-get
Do dzwieku to np. mpg123 albo mp3blaster z milym interfejsem opartym o libncurses.
A mplayera mozesz pociagnac z tego repozytorium:
############ # Marillat # ############ # This is Christian Marillat's package tree. Very high-quality packages. # Primarily audio/video related, including ffmpeg, libdvdcss, Mplayer, # pymusique, w32codecs, RealPlayer, and Adobe Acrobat. # For more info see: http://hpisi.nerim.net/ # or ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/index.html # Stable: #deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/ stable main # Testing: #deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/ etch main # Unstable: #deb ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/ sid main #deb-src ftp://ftp.nerim.net/debian-marillat/ sid main
Jak widac musisz tylko wybrac z ktorej galezi Debiana korzystasz.
moc, mp3blaster, mpg321
polecam moc (polska produkcja :P)
Czy mi sie zdaje czy mpg321 nie poleci z ogg i nie ma tam opcji <poprzedni utwor>?
Czy mi sie zdaje czy mpg321 nie poleci z ogg i nie ma tam opcji <poprzedni utwor>?
dlatego polecam moc - poleci niemal ze wszystkim (mowa o wersji 2.4) i pięknie obsługuje playlistę :>
no i ma "skórki" ]:->
Jak wyglada sprawa ingerencji interfejsu plajera MOC w przezroczystosc aterma ? (ja to mam problemy , nie? ;) )
[edit] uuuu.... ja tu o przezroczystosci myslalem a on nawet nie chce mi nic odtworzyc... przesada z lekka tak robic na starcie. Mplayer/mp3blaster/mpg321 zostaja ;)
Jak wyglada sprawa ingerencji interfejsu plajera MOC w przezroczystosc aterma ? (ja to mam problemy , nie? ;) )
Wwystarczy ustawić theme'a z odpowiednim tłem, np mój :) - wszystkie kolory ustawione na domyślne, więc wcale nie ingeruje w wygląd *terma :]. A wygląda np. tak.
(podpowiedź - żeby tło było przezroczyste argument background musi mieć wartość default)
(podpowiedź - żeby tło było przezroczyste argument background musi mieć wartość default)
A co musi miec jaka wartosc by odtworzyc muzyke?
tak wyglada sprawa po wydaniu komendy pierwszej
http://images3.fotosik.pl/69/2985dfb863297200.png
a tak po nastepnej czyli "mocp"
http://images1.fotosik.pl/69/14fadbf8f0134780.png
A co musi miec jaka wartosc by odtworzyc muzyke?
tak wyglada sprawa po wydaniu komendy pierwszej
http://images3.fotosik.pl/69/2985dfb863297200.png
a tak po nastepnej czyli "mocp"
http://images1.fotosik.pl/69/14fadbf8f0134780.png
po pierwsze: MOC odpala się komendą mocp
po drugie: jaką masz wersję, czy masz sam kompilowałeś czy binarka
po trzecie odpal po prostu mocp, bez ścieżki do żadnego pliku
To ja tyle napiszę, że zachęcony przez azhaga do moc'a, zainstalowałem go sobie. Do tej pory używałem mp3blaster, ale początkowe wrażenia z użytkowania moc'a są milsze. Wszystko jest intuicyjne, bardziej niż w mp3blaster. Banalnie tworzy się playlistę. Od siebie mogę tylko zachęcić do używania. :) Konsolowe programy górą. ;)
po drugie: jaką masz wersję, czy masz sam kompilowałeś czy binarka
po trzecie odpal po prostu mocp, bez ścieżki do żadnego pliku
sam kompilowalem (pobralem ze strony projektu) (./configure, make, make install nie dostrzeglem zadnych errorow)
samo "mocp" daje ten sam efekt http://images1.fotosik.pl/69/14fadbf8f0134780.png
mpd + ncmpc
mplayer, mpg321, mp3blaster odtwarzaja bez przeszkod, czy to znaczy ze mpd i ncmpc potrzebuje jedynie moc?
wpa: przykro mi, ale ten błąd jak nic oznacza, że coś się skrzaczyło podczas kompilacji interface.elements.c Najlepiej spróbj jeszcze raz skompilować.
Przy okazji - udalo ci się bez problemu skompilować plugin do ffmpeg? Bo ja za cholerę nie mogłem - ./configure ffmpeg przechodził, za to wywalał się przy make :/.
wpa: przykro mi, ale ten błąd jak nic oznacza, że coś się skrzaczyło podczas kompilacji interface.elements.c Najlepiej spróbj jeszcze raz skompilować.
Probowalem pare razy, ...nici. No widac sa na niebie i ziemi (i w systemie operacyjnym) rzeczy o ktorych sie nie snilo 'fizjologom' ;)
Ogolnie troche szkoda bo - z recenzji - prezentowal by sie fajnie ten odtwarzacz , screen tez mi odpowiadal.
Przy okazji - udalo ci się bez problemu skompilować plugin do ffmpeg? Bo ja za cholerę nie mogłem - ./configure ffmpeg przechodził, za to wywalał się przy make :/.
Nigdy tego plugina nie kompilowalem, wiec nie moge pomoc.
Nigdy tego plugina nie kompilowalem, wiec nie moge pomoc.
Jest kompilowany razem z całym MOC-em.
Cos waznego chyba przegapilem ;)
Ogolnie tak jak pisalem pobralem moc 2.4 , rozpakowalem, skompilowalem. Przy zadnej z trzech komend nie bylo ostrzezen czy errorow (poza tym by uruchamiac program przez "mocp"). Nic wiecej i nic mniej, ino to ;)
to jak mówiłeś - fizjologom wiele rzeczy się nie śni ;)
to jak mówiłeś - fizjologom wiele rzeczy się nie śni ;)
Fizjologom czy filozofom ?
A ja się też pochwalę :) mam nagrywarkę marki CYBEK i działa :D
Fizjologom czy filozofom ?
Oczywiście w oryginale stoi "filozofom" - ale my z wpa sobie pozwalamy na drobną, żartobliwą licentię poeticę.
No widac sa na niebie i ziemi (i w systemie operacyjnym) rzeczy o ktorych sie nie snilo 'fizjologom' ;)
Ostatecznie fizjologowie też śnią (lub właśnie nie - o czym mowa była).
A ja się też pochwalę :) mam nagrywarkę marki CYBEK i działa :D
też mam, też działa :D już trzy lata mi służy :D
mozecie mi podac jakies zrodlo do source.list z kad moglbym sciagc z apt-get? bo mi bledy caly czas wyskakuja