Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam skrypt .php który wyszukuje w pliku ciągu zaczynającego się od "Zaczynam tutaj" a kończącego się na "Tutaj koniec":
<?php $file = fopen("/home/dewu/wejscie.txt", "rb"); $contents = stream_get_contents($file); fclose($file); $start= strpos($contents, "Zaczynam tutaj"); $stop = strpos($contents,"Tutaj koniec")-$start; $cut = substr($contents, $start,$stop); echo $cut; ?>
Wynikiem jest jedna linia, ok 10k znaków w której pojawia się kilkakrotnie ciąg "dokument-$ID.html". Czy pomoglibyście mi przerobić ten krótki kod PHP na basha a w dodatku napisać jakiegoś while'a który wyłapie mi wszystkie wystąpienia dokument-$ID.html? ID jest zawsze czterocyfrowym ciągiem cyfr.
Z góry dzięki!
Musi być w bashu? W bashu będzie ciężko ale np perl to już chwila moment.
Perla kompletnie nie znam a chciałbym jeszcze w nim coś dorobić. Anyway, jak mozesz zapodac gotowca to postaram sie cos z nim zrobic.
winnetou@hordeum-vulgare ~/tmp $ cat jakis_plik 1 cos do ignorowania 2 cos do ignorowania 3 cos do ignorowania tu_zaczynamy 1 sekcja 1 2 sekcja 1 3 sekcja 1 4 sekcja 1 5 sekcja 1 6 sekcja 1 tu_konczymy 4 cos do ignorowania 5 cos do ignorowania 6 cos do ignorowania 7 cos do ignorowania 8 cos do ignorowania 9 cos do ignorowania tu_zaczynamy 11 sekcja 2 12 sekcja 2 13 sekcja 2 14 sekcja 2 15 sekcja 2 tu_konczymy cos do ignorowania cos do ignorowania cos do ignorowania
winnetou@hordeum-vulgare ~/tmp $ cat spliter.pl #!/usr/bin/perl use warnings; use strict; use Data::Dumper; my $plik_do_podzielenia = $ARGV[0]; #my @tablica_fragmentow; open(FH, '<', $plik_do_podzielenia); my $plik_jako_1_string = do {local $/; <FH> }; close (FH); my $poczatek = q{tu_zaczynamy}; my $koniec = q{tu_konczymy}; my @tablica_fragmentow = $plik_jako_1_string =~ m!$poczatek(.*?)$koniec!sg; print Dumper(\@tablica_fragmentow);
winnetou@hordeum-vulgare ~/tmp $ ./spliter.pl jakis_plik
$VAR1 = [
'
1 sekcja 1
2 sekcja 1
3 sekcja 1
4 sekcja 1
5 sekcja 1
6 sekcja 1
',
'
11 sekcja 2
12 sekcja 2
13 sekcja 2
14 sekcja 2
15 sekcja 2
'
];
W wyniku dostajesz tablice z poszczególnymi wyciankami od "tu_zaczynamy" do "tu_kończymy". Jeśli chcesz sobie wyświetlić np 2 element tablicy (czyli w przykładzie "* sekcja 2" to zamiast
print Dumper(\@tablica_fragmentow);
dajesz
print $tablica_fragmentow[1]
Proste jak budowa cepa ;) Potem możesz poszczególne fragmenty poddać dowolnej obróbce.
A co jeśli plik wygląda tak:
Sekcja 1 Jakiesblabla Tu Zaczynamy cos nieistotnego dok-ID.html znowu cos nieistotnego dok-ID.html dascxcxz.... dok-ID.html costam Tu konczymy cos tam jeszcze
Ehh to spróbuj... ;]
winnetou@hordeum-vulgare ~/tmp $ cat jakis_plik 1 cos do ignorowania 2 cos do ignorowania 3 cos do ignorowania tu_zaczynamy 1 sekcja 1 2 sekcja 1 3 sekcja 1 4 sekcja 1 5 sekcja 1 6 sekcja 1 tu_konczymy 4 cos do ignorowania 5 cos do ignorowania 6 cos do ignorowania 7 cos do ignorowania 8 cos do ignorowania 9 cos do ignorowania tu_zaczynamy 11 sekcja 2 12 sekcja 2 13 sekcja 2 14 sekcja 2 15 sekcja 2 tu_konczymy cos do ignorowania cos do ignorowania cos do ignorowania winnetou@hordeum-vulgare ~/tmp $ ./spliter.pl jakis_plik $VAR1 = [ ' 1 sekcja 1 2 sekcja 1 3 sekcja 1 4 sekcja 1 5 sekcja 1 6 sekcja 1 ', ' 11 sekcja 2 12 sekcja 2 13 sekcja 2 14 sekcja 2 15 sekcja 2 ' ];
Ciężko zapisać gotowy kod i odpalić na testowym pliku wejściowym? ;>
a to nie lepszy będzie python? jeden regexp (re.search) do wyciągnięcia fragmentu, drugi (re.findall) do wyciągnięcia ID... i po robocie...
tego perla dałoby się zapisać prościej, ale że kolega nie ogarnia to pisałem tak, aby było widać co jest co.
A python osobiście mi nie leży ;)
Jeżeli chodzi o wojenki Perl <=> Python, to w obu będzie to wyglądało mnie więcej identyczne, więc nie ma się co indyczyć.
Jeżeli natomiast ma to chodzić ultraszybko, to polecam C i Assemlera. :D
C wystarczy - jak dla mnie jest to świetny sposób pisania w asemblerze nie znając asemblera ;)
btw. perla nie lubię prawie tak jak javy :)
Hmm ;)