Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam sobie taki (w uproszczeniu) kod w Pythonie:
php="""<?php require_once("funkcje.php"); $p=funkcja(%s); echo serialize($p); ?>""" % cośtam(dane); p=Popen(['php'],...) rc=phpserialize.loads(p.communicate(php)[0])
Problem: jak powinna wyglądać funkcja "cośtam" w Pythonie, aby funkcja PHP otrzymała właściwe dane?
Dane to z reguły jakaś piętrowa lista czy słownik...
Ktoś coś takiego ćwiczył?
Niestety nie jestem specem od PHP, a coś takiego jest mi niezbędne do dalszej egzystencji :(
To ma działać na serwerze WWW czy w systemie np na konsoli?
Jeśli na WWW, to np w możesz pythona puścić jako CGI który wywoła skrypt php z opcjami, php sobie wyczyta co trzeba z tablicy POST, są też funkcje shell, exec, system, ale z nimi radzę uważać w PHP.
Chociaż www lepiej byłoby nie mieszać języków, i zakodzić od razu w PHP.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-09-08 17:36:53)
Nie, w systemie - po prostu muszę zgrać swoją aplikację (python) z kupioną biblioteką (php, na szczęście kupiona razem z kodem).
Na razie wymyśliłem coś takiego:
def phprepr(a): return "unserialize(base64_decode('%s'))" % \ phpserialize.dumps(a).encode('base64').replace('\n','')
i zdaje się działać... ale jakoś mi się to nie wiem czemu nie podoba... base64 jest co prawda bezpieczny ale mocno puchnie, a nie wiem jak interpreter php zareaguje na jakąś dłuższą linię.
Strony: 1