Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
no więc co jakiś czas dysk wiruje mi jak opętany. mam włączone amule ale to nie przez to. i pytanie: czy jest jakiś program który pokazuje np. jaki proces używa ile procent cpu albo dysku??
Z góry thx za odpowiedzi!
Polecenie
pokazuje ile procent dany proces uzywa CPU.
Polecenie
Kod:
toppokazuje ile procent dany proces uzywa CPU.
Dzięki zaraz zobacze. a da się jakoś sprawdzić dysk??
dobra teraz obczaiłem oco chodzi.
na tty1 byłem sobie zalogowany jako root coś robiłęm i przestałęm i byłem w bashu. potem na x`zh jako zwykły user coś sobie robiłem. patrze a dysk wiruje daje szybko gnome-terminal i top patrze a tu najpierw:
find
potem:
sort
a potem:
man db
co najdziwniejsze było to pokazane że to root wykonuje. ktoś wie czemu te procesy się same uruchamiają?
cron to odpala
cron to odpala
sam z siebie? i po co ma coś sortować?
hej, ty naprawdę nie wiesz co to jest cron, czy tylko się zgrywasz?
hej, ty naprawdę nie wiesz co to jest cron, czy tylko się zgrywasz?
wiem co to jest cron... ale chodzi mi po co ma cokolwiek sortować i tylko zużywać mi procka bez potrzeby. bo cron był odpalony ale nic w nim nie miałem ustawione poza jednym procesem który i tak nie działał bo nie mógł się połączyć z ekranem...
ja uzywam superkaramby tam duzo jest takich bajerow jak predkosc locza i cpu stan pamieci itak dalej
wiem co to jest cron... ale chodzi mi po co ma cokolwiek sortować i tylko zużywać mi procka bez potrzeby. bo cron był odpalony ale nic w nim nie miałem ustawione poza jednym procesem który i tak nie działał bo nie mógł się połączyć z ekranem...
Przejrzyj:
/etc/crontab
potem kalalogi:
/etc/cron.d /etc/cron.daily /etc/cron.hourly /etc/cron.monthly /etc/cron.weekly
Wiele pakietów dodaje pozycje do crona np. w celu archiwizacji logów, przebudowy bazy danych polecenia man (tak prawdopodobnie było w twoim przypadku)