Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich,
To mój pierwszy post na tym forum. Już trzeci dzień próbuję sobie z tym poradzić, ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Otóż kiedy łączę się z Aero2 po dosłownie minucie sieć mnie wyrzuca, a modem traci zasięg 4g (jestem 500 m od BTSa). Po kilku minutach znowu łapie na chwilę i znowu przerywa. Nie ma mowy o przeciążeniu stacji bazowej, bo siedzę na wsi, na której o Aero2 nikt nie słyszał. Próbuję mierzyć siłę sygnału ale ani comgt ani bezpośrednie polecenia AT nie docierają do /dev/ttyUSB*. Wcześniej nie było najmniejszych problemów z połączeniem, problem istnieje od tygodnia, niezależnie od tego gdzie jestem. Początkowo myślałem że to problem z Network Managerem, przerzuciłem się na wvdial, ale tutaj to samo. W tej chwili łączę się z telefonem i zżeram swój pakiet. Dodam jeszcze, że po usunięciu i ponownym podpięciu modemu polecenie lsusb dostaje zawiechy do tego stopnia, że nie jestem w stanie normalnie wyłączyć komputera. Wrzucam loga z dmesg:
http://pastebin.com/M5sNCyi9
Z góry dziękuję za pomoc.
Witamy na DUG-u.
Jakie komunikaty pokazuje wvdial przy „wyrzucaniu”?
Wynik
wvdial Modem=/dev/ttyUSB2 Init1=AT+CREG=2 Init2=AT+CREG? Init3=AT+CSQ Init4=AT^SYSCFG?
poproszę.
Wynik:
--> WvDial: Internet dialer version 1.61 --> Warning: section [Dialer Defaults] does not exist in wvdial.conf. --> Initializing modem. --> Sending: AT+CREG=2 OK --> Sending: AT+CREG? +CREG: 2,5,"C353","C838" OK --> Sending: AT+CSQ +CSQ: 21,99 OK --> Sending: AT^SYSCFG? ^SYSCFG:2,2,3FFFFFFF,1,0 OK --> Modem initialized. --> Configuration does not specify a valid phone number. --> Configuration does not specify a valid login name. --> Configuration does not specify a valid password.
W danej chwili akurat był podłączony. Po 2 minutach znowu straciłem połączenie.
W momencie w którym nie mam połączenia:
--> WvDial: Internet dialer version 1.61 --> Warning: section [Dialer Defaults] does not exist in wvdial.conf. --> Initializing modem. --> Sending: AT+CREG=2 OK --> Sending: AT+CREG? +CREG: 2,5,"8175","2956" OK --> Sending: AT+CSQ +CSQ: 10,99 OK --> Sending: AT^SYSCFG? ^SYSCFG:2,2,3FFFFFFF,1,0 OK --> Modem initialized. --> Configuration does not specify a valid phone number. --> Configuration does not specify a valid login name. --> Configuration does not specify a valid password.
Ostatnio edytowany przez Pibosh (2015-06-28 14:28:24)
Rozłącz się, daj:
wvdial Modem=/dev/ttyUSB2 Init1=AT^SYSCFG=14,2,3FFFFFFF,1,2
poczekaj chwilę i spróbuj się połączyć ponownie.
Próbowałem aktywować ręcznie, niby wszystko ok. Modem initialized, a mimo to albo nie łączy, albo zrywa połączenie. Mam wrażenie, ze on ma problem z pozostaniem cały czas w paśmie 900 albo ogólnie z aero2. Chwilami próbuje się łączyć przez słabszy sygnał z roamingu niż mocniejszy z samego aero2. Nie wiem jak na nim wymusić pozostawanie w aero2. Oto co daje wvidal w takim momencie, kiedy absolutnie nie chce załapać połączenia:
--> WvDial: Internet dialer version 1.61 --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT*99# --> Waiting for carrier. CONNECT 21600000 --> Carrier detected. Starting PPP immediately. --> Starting pppd at Sun Jun 28 14:44:55 2015 --> Pid of pppd: 5388 --> Using interface ppp0 --> Disconnecting at Sun Jun 28 14:45:01 2015 --> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16) --> man pppd explains pppd error codes in more detail. --> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information. --> Auto Reconnect will be attempted in 5 seconds --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT*99# --> Waiting for carrier. CONNECT 21600000 --> Carrier detected. Starting PPP immediately. --> Starting pppd at Sun Jun 28 14:45:06 2015 --> Pid of pppd: 5411 --> Using interface ppp0 --> Disconnecting at Sun Jun 28 14:45:15 2015 --> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16) --> man pppd explains pppd error codes in more detail. --> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information. --> Auto Reconnect will be attempted in 10 seconds --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT*99# --> Waiting for carrier. CONNECT 21600000 --> Carrier detected. Starting PPP immediately. --> Starting pppd at Sun Jun 28 14:45:25 2015 --> Pid of pppd: 5440 --> Using interface ppp0 --> Disconnecting at Sun Jun 28 14:45:29 2015 --> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16) --> man pppd explains pppd error codes in more detail. --> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information. --> Auto Reconnect will be attempted in 20 seconds --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT*99# --> Waiting for carrier. CONNECT 21600000 --> Carrier detected. Starting PPP immediately. --> Starting pppd at Sun Jun 28 14:45:49 2015 --> Pid of pppd: 5485 --> Using interface ppp0 --> Disconnecting at Sun Jun 28 14:45:55 2015 --> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16) --> man pppd explains pppd error codes in more detail. --> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information. --> Auto Reconnect will be attempted in 40 seconds --> Initializing modem. --> Sending: AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" OK --> Modem initialized.
I tak w kółko.
Może dodatkowo wrzucę swoją konfigurację wvdial:
[Dialer aero2] Modem = /dev/ttyUSB0 Init1 = AT+CGDCONT=1,"IP","darmowy" Phone = *99# Stupid mode = yes Username = "aero" Password = "aero" Dial Attempts = 0
Pibosh napisał(-a):
Próbuję mierzyć siłę sygnału ale ani comgt ani bezpośrednie polecenia AT nie docierają do /dev/ttyUSB*.
Wyłącz ModemManager
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=287572#p287572
do wysyłania komend AT na port modemu spróbuj konsolowy picocom zaczynając od ostatniego portu.