Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przy konfiguracji X-ow oraz ewentualnej ich rekonfiguracji zistaje wykryta moja karta graficzna (zintegrowany układ sis). Po przejściu konfiguracji jednak X-y nie startują.
Zmieniłem wpis w sekcji Devices z "sis" na "vesa" i x-y uruchamiają się. W Centrum sterowania w sekcji display pojawia się informacja o rozdzielczość oraz o odświerzaniu 85Hz. Niestety monitor fizycznie pracuje wciąż prz odświerzaniu 60Hz (informacja z OSD monitora oraz wrażenia emipiryczne).
Brak startu przy wpisie "sis" spowodowany jest brakiem modułu i teraz pytanie jak to rozwiązać?
Co do błędnego odświerzania dla "vesa" to nie wiem czym jest spowodowane (parametry monitora są wpisane poprawnie).
Nie mam mozliwości wydania takiego polecenia (zarówno jako user jak i root)
Instalacja netinstal więc może mi brakuje jakiś pakietów które za to są odpowiedzialne. Nie iwem jednak czego bo apt-cache search w tym temacie (lspci) nic nie zwraca ciekawego.
P.S.
Problem dotyczy też kolejnego komputera z inną kartą grafiki. Również w KDE/Perhiferials widnieje 85Hz natomiast tak naprawdę jest to 60HZ
P.S.
Najprawdopodobniej błąd popełniłem przy konfiguracji video bus identifer (niewiedziałem i nie wiem co ja mam tam wpisać)
Bardzo bym prosił o zainteresowanie się raz jeszcze tematem gdyż nadal jest aktualny.
Wciąż odświerzanie monitora to 60 Hz. Mimo, że w KDE widnieje w odpowiedniej sekcji 85Hz a parametry monitora są wpisane poprawnie do xorg.conf
a te nieszczesne "modeline" nie pomaga?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=2696&highlight=modline