Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mam taki problem. Po skasowaniu dużego pliku (rozmiar ok. 3-4 GB) system wskazuje niepoprawną ilość wolnego miejsca, tak jakby plik nie został usunięty. Dopiero restart systemu przywraca prawidłowe wskazanie. Problem ten powoduje, że nie można na dysku zapisywać danych z powodu komunikatu o braku wolnego miejsca. Co można byłoby na to poradzić?
Ostatnio edytowany przez davidoski (2015-04-18 09:04:43)
Wyczyścić kosz? ;)
Albo poczekać na nowszy kernel, może ten ma jakiegoś babola z szacowaniem zajętości systemu plików?
Na jakim systemie i jakich kernelach to się dzieje, i przede wszystkim na jakim systemie plików?
Debian Wheezy, kernel 3.2.0-4-686-pae, system plików ext4.
Na jaju z Aptoida to samo?
Albo jakimś z backportów?
Jakiegoś innego Linuxa sprawdziłeś?
W jajkach 3.8-3.9-4.0 weszło tyle poprawek do ext4, ze można mówić o malej rewolucji, aczkolwiek na 3.2 nigdy nie widziałem podobnych "kfiatków".
Co to za dyzio, SSD czy magnetyczny, jaki dokładnie model?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-18 08:48:18)
Nie próbowałem innego Linuxa ani jądra. Chodzi raczej o ustalenie co jest nie tak na tej instalacji. Nie zmienia się całego samochodu z powodu przedziurawionej opony.
Dysk jest magnetyczny, jakiś wbudowany w laptopa nie wiem dokładnie jaki. To mi nie wygląda na problem sprzętowy, skoro po restarcie ilość miejsca jest poprawna.
EDIT: Google jednak jest mądrzejsze.
http://serverfault.com/questions/232525/df-in-linux … -file-removal
Pomimo zamknięcia okna mplayer2 figuruje on na liście procesów i okupuje usunięty plik. Można to sprawdzić komendą
# lsof +L1 COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE/OFF NLINK NODE NAME mplayer2 316 david 5r REG 8,1 3657929108 0 265983 /home/david/Downloads/15.04.15.mkv (deleted)
Rozwiązanie:
killall mplayer2
Ostatnio edytowany przez davidoski (2015-04-18 09:03:13)
Mplayera2 wywal, to martwy projekt, cała banda Developerów zwiala do projektu MPV, także jego radziłbym teraz używać.
Przy okazji, plik nie znika z dyzia fizycznie, jest usunięty, jak znikną wszystkie dowiązania do niego.
W przypadku tego Mplayera2 plik wisiał w systemie, bo miał aktywne dowiązanie w
/proc/`pidof mplayer2`/fd/*
Tak to działa - co gra w Vlc?
ls -l /proc/`pidof vlc`/fd/ | grep home lr-x------ 1 pacjent pacjent 64 04-18 09:58 16 -> /home/pacjent/Desktop/THE_BEST_OF_CHOPIN_-_5_HOURS_Classical_Music_Piano_Studying_Concentration_Playlist_Reading_Mix.mp4
Nawet, jakbym wywalił ten filmik, to na dyziu będzie tak długo, aż zamknę Vlc.
Usunięcie pliku nie oznacza jego fizycznego wyczyszczenia z dyzia.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-18 10:04:41)
Szkoda, że nie byłeś taki mądry przed moim postem.
davidoski napisał(-a):
Szkoda, że nie byłeś taki mądry przed moim postem.
A napisałeś, że usuwasz film, który wcześniej oglądałeś w jakimś programie?
Twój posty wyglądał tak, jakbyś miał problem z systemem plików.
Poza tym w ogóle napisałeś bardzo niewiele konkretnych informacji.
Strony: 1