Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otuż zainstalowałem sobie Debiana, ale nie podnoszą mi sie xksy, wywala mi komunikat że wystąpił problem i ze zostana wyłaczone. A potem pisze że nie móg znaleśc screena. Mam monitor Belinea lcd 10 19 03 a karta graficzna to gf 6600 GT. Monitor podpięty jest przez DVI.

Członek DUG
Can't find screen. czy coś takiego

Dark Sith

Wklej /etc/X11/xorg.conf i cały log błędu jak mozesz (krytyczne błędy sa oznaczone (EE))

Członek DUG
Troche ciężko to będzie wkleić, zważywszy że nie mam xsów, ale spróbuje jakoś linksem

Dark Sith

apt-get install gpm
rozwiazuje brak myszy pod konsolą
Ewentalnie przeklej nam log Iksów /var/log/Xorg......log
no i /etc/X11/xorg.conf

Członek DUG

Otuż zainstalowałem sobie Debiana, ale nie podnoszą mi sie xksy, wywala mi komunikat że wystąpił problem i ze zostana wyłaczone.
Wiec zainstalowales sobie Debiana, tak? A teraz jeszcze powiedz nam jak Ty ten xserver skonfigurowales. Wiesz, ze mozesz to zrobic tak:
# dpkg-reconfigure xserver-xorg
? I zalecam wykorzystac ten sposob, przejrzec xorg.conf i zastanowic sie czy masz zbudowany modul dla nvidii, a dopiero pozniej biadolic, ze nie dziala.
Użytkownik

Bardzo ludzka rzecz błądzić.
Użytkownik

to ze nie moze znalezc screena to nie problem z monitorem, a z karta graficzna :) albo w pliku /etc/X11/xorg.conf masz podany zly modul grafiki, ablo moze podany dobry (nvidia), ale nie masz go w systemie :)
apt-cache search nvidia
i wybierz odpowiednie pakiety dla twojegi jadra

Ojciec Założyciel
weź podmontuj dyskietkę, albo pendriva i skopiuj plik logów. Potem z kafejki internetowej (no bo przecież nie masz windy :D ) wklej na forum