Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Koledzy mam taki problem, spamassassin ignoruje mi w zasadzie ujemną punktację, którą nadaje whitelist_from.
Mam maile, które przechodzą przez 2 reguły - jedna z nich to właśnie whitelist_from, która daje -100pkt adresom z białej listy. Te same konta wykorzystują PHP Mailera, który jest u mnie punktowany +10. Tak więc finalna ocena wynosi zazwyczaj około -88pkt jednak mail jest traktowany jako spam (próg ustawiony na 10 punktów jeśli chodzi o tagowanie spamu). Co może powodować taką sytuację?
Przykładowe logi:
X-Spam-Status: No, score=-88.8 required=5.0 tests=HTML_COMMENT_SAVED_URL, HTML_IMAGE_ONLY_32,HTML_IMAGE_RATIO_02,HTML_MESSAGE,LOCAL_PHPMailer, URIBL_BLOCKED,USER_IN_WHITELIST autolearn=no version=3.3.2
Content analysis details: (-88.8 points, 5.0 required) pts rule name description ---- ---------------------- -------------------------------------------------- 0.0 URIBL_BLOCKED ADMINISTRATOR NOTICE: The query to URIBL was blocked. See http://wiki.apache.org/spamassassin/DnsBlocklists#dnsbl-block for more information. [URIs: mos.pl] -100 USER_IN_WHITELIST From: address is in the user's white-list 10 LOCAL_PHPMailer Send by PHPMailer 5.3 0.0 HTML_IMAGE_ONLY_32 BODY: HTML: images with 2800-3200 bytes of words 0.4 HTML_COMMENT_SAVED_URL BODY: HTML message is a saved web page 0.8 HTML_IMAGE_RATIO_02 BODY: HTML has a low ratio of text to image area 0.0 HTML_MESSAGE BODY: HTML included in message
Subject: ***SPAM***Re: test
Ostatnio edytowany przez buli (2015-04-08 10:59:35)
Tak jeszcze trochę poanalizowałem i dochodzę do wniosku, że maile z minusową punktacją oznaczone jako ham traktuje mi identycznie jak spam.