Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
od kilku dni wszystko idealnie śmiga mi na Debianie Jessie, ale wczoraj przeżyłem rozczarowanie - kalkulator żywieniowy w .xls, którego od lat używam bez problemów pod MS Office i Open/Libre Office, nagle przestał działać. Kalkulator jest tutaj:
http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=806
a dziwne komunikaty, które się wyświetlają, wyglądaja tak:
Nigdy wcześniej nie wyświetlał mi się komunikat #N/D. Nie wiem, jak sobie z tym poradzić.
LibreOffice z oficjalnych repozytoriów.
Czy ktoś z Was wie, jak to naprawić?
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-03-28 13:57:51)
Spróbuj, czy się prawidłowo otworzy na Gnumericu (Gnome-Gtk) lub Calligra (KDE), i najwyżej w którymś z tych programów zapisz i w innym formacie akceptowanym przez Libreoffice.
Zwłaszcza Gnumeric często u mnie lepiej sobie radził z różnymi dziwnymi xls'ami, niż OO/LO.
Względnie, jak np otwiera się na Windows, to tam zapisz do jakiegoś innego formatu.
Poza tym arkusz działa, to #N/D jest tylko wtedy, jak tam nie ma żadnej wartości.
W każdym razie liczy.
Ten arkusz jest z 2000 roku, pewnie trzeba go trochę "uaktualnić",
15 lat to w historii informatyki tyle, co 80 lat w historii motoryzacji.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-03-28 12:07:30)
1804
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:14:55)
może spróbować wykasować katalog z ustawieniami LO?
U mnie zdaje się działać normalnie. Wersja 4.2.7 z repozytorium Ubuntu 14.04.
//// U mnie jest tak, jak pisze @Jacek. Jak pozaznaczałem pozycje, powpisywałem w kolumnie "WAGA", to poprawnie podliczyło to co miało podliczyć.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-03-28 13:01:00)
uzytkownikubunt napisał(-a):
A co wcześniej się wyświetlało (co powinno się wyświetlić)?
W zakreślonych polach normalnie wyświetlały się zsumowane wartości makroskładników, proporcje między nimi itd. Wszystko bez dodatkowej akcji, wystarczyło wrzucić jakikolwiek produkt spożywczy.
Edycja: odinstaluję LO z domyślnego repo i spróbuję szczęścia z tym z oficjalnej strony LO. W ustawieniach nic nie grzebałem, ale na wszelki wypadek wykasuję z /home.
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-03-28 13:20:17)
1805
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:14:57)
uzytkownikubunt napisał(-a):
LibreOffice 4.3 na Debianie i LibreOffice 4.4 na Windows 8.1: w obu przypadkach też mam n/d. Jak już pisałem wystarczy ręcznie poprzestawiać wartości lub wpisać w pierwszą kolumnę jedynki.
No fakt, po instalacji z oficjalnej strony tez to samo.
Wyjaśnij, proszę, o jakich wartościach i których kolumnach piszesz? Najlepiej jak na szachownicy, A-4, B-3 itp. ;)
1806
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:14:58)
1807
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:14:59)