Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Takie mam pytanie, nie mogę się zdecydować czy pozostawić dualboot czy wywalić windows z dysku (wolałbym tą drugą opcję). Męczy mnie jednak taka kwestia że czasami obrabiam wideo i grafike pod windows. Czy dałoby się to robić pod virtualboxem? Próbował ktoś? :)
Kiepski pomysł z tym Vboxem do obróbki Video.
Vbox ma za dużą "marzę na wydajności", raczej postaw dualboot i podziel dyzia między systemy.
1750
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:13:44)
a po co openshot daje rade.
@pink, ja nie wiem po co, ale on może zarabia na tym.
@uzytkownikubunt, musi. A jak nie, to qemu / kvm, które jest nieco wydajniejsze.
@Jacku, jakby moja propozycja wypaliła, to w sumie nie byłoby tak źle.
@nmarx, pokaż wynik polecenia lscpu. U mnie na lapku wygląda to tak:
logan@pc:~$ lscpu Architektura: x86_64 Tryb(y) pracy CPU: 32-bit, 64-bit Kolejność bajtów: Little Endian CPU: 4 Lista aktywnych CPU: 0-3 Wątków na rdzeń: 2 Rdzeni na gniazdo: 2 Gniazd: 1 Węzłów NUMA: 1 ID producenta: GenuineIntel Rodzina CPU: 6 Model: 42 Nazwa modelu: Intel(R) Core(TM) i3-2312M CPU @ 2.10GHz Wersja: 7 CPU MHz: 2100.000 CPU max MHz: 2100,0000 CPU min MHz: 800,0000 BogoMIPS: 4190.55 Wirtualizacja: VT-x Cache L1d: 32K Cache L1i: 32K Cache L2: 256K Cache L3: 3072K Procesory węzła NUMA 0:0-3
Czyli nie mam VT-d i nie mogę wykorzystać przerzucania grafiki do maszyny wirtualnej.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2015-03-14 21:00:09)
Wszystko spoko tyle, że do vga passthrough trzeba mieć dwie karty graficzne a ja mam tylko bidulkę intela :) Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi. VT mam w procku.
To zostaje Ci tylko podział dyzia i Winda w grubie.
nmarx napisał(-a):
Wszystko spoko tyle, że do vga passthrough trzeba mieć dwie karty graficzne a ja mam tylko bidulkę intela :) Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi. VT mam w procku.
A gdzie to wyczytałeś?
Pavlo950 napisał(-a):
nmarx napisał(-a):
A gdzie to wyczytałeś?
Ja też to kiedyś wyczytałem, chyba na wiki KVM.
Żeby zmapować kartę na gościa, to ona mus siedzieć w PCIex a nie w brzuchu procka, chyba, ze ostatnio coś się zmieniło (zdaje się, że Intel ostatnio w jakimś sterze dodał taką opcję, żeby prockowe GPU zmapować na maszynę wirtualną).