Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
w środowisku xenserver 6 instalacja debiana6 jest możliwa tylko w języku angielskim także chciałbym spolszczyć konsole i system (środowisko bez GUI).
Zgodnie z wieloma poradnikami na początku
dpkg-reconfigure locales
zmiana na pl UTF8
komunikat
Generating locales (this might take a while)... pl_PL.UTF-8... done Generation complete. *** update-locale: Warning: LANGUAGE ("en_US:en") is not compatible with LANG (pl_PL.UTF-8). Disabling it.
po restarcie systemu
locale
LANG=pl_PL.UTF-8 LANGUAGE= LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
potem dodanie zmiennych za pomocą /root/.bashrc - na końcu pliku dodałem (czy można dodać do innego .bashrc, globalnego bo w tym wypadku zmienne będą definiowanego tylko dla root'a, czy globalny jest /etc/bash.bashrc.
export LC_ALL=pl_PL.UTF-8 export LANG=pl_PL.UTF-8 export LANGUAGE=pl_PL.UTF-8
locale po restarcie
LANG=pl_PL.UTF-8 LANGUAGE=pl_PL.UTF-8 LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=pl_PL.UTF-8
potem
dpkg-reconfigure console-setup
kolejno UTF8, Latin2, Fixed, 16
polecenie
dpkg-reconfigure console-terminus
nie zwraca nic
Po powyższych zabiegach brak polskich znaków na ekranie konsoli oraz brak możliwości ich wstawiania z klawiatury. Proszę o pomoc (tak na marginesie to chciałbym także spolszczyć manuale).
Zainstaluj (i ew. zrekonfiguruj) pakiet console-setup.
Ślepy, zrobiłeś to...
Dopisek: dobra, doczytałem drugi raz: przy rekonfiguracji console-setup wybierz czcionkę Terminus, nie Fixed.
Wcześniej już to robiłem, ale ponowiłem i nadal w systemie brak polskich znaków. Np w oknie dpk-reconfigure console setup "Kodowanie u?ywane w konsoli: ". Ponadto skróty alt+a,o,l nie wstawiają polskich znaków. Jeśli ktoś ma możliwość to niech sprawdzi debiana na xenserver 6 bo wszystkie poradniki instalacyjne w necie wskazują na instalację debiana w wersji angielskiej.
Ostatnio edytowany przez bonus (2013-03-05 12:27:34)
Chcę wyprostować ... moja wina, moja wina :). Podczas instalacji debiana na xenserver wybrałem język klawiatury polish stąd moje zdziwienie, że w systemie nie ma polskich znaków wpisywanych z klawiatury oraz na ekranie. Coś mnie zmusiło by sprawdzić to w debianie eng na virtualbox'ie. Wszystko zadziałało jak należy po tych ustawieniu w dpkg-reconfigure locales, dpkg-reconfigure console-setup, exporcie zmiennych, potem jeszcze instalacja polskich manuali i git. Jak sprawdziłem vm debiana na xenserver po ssh wszystko działa jak należy. Więc problemem jest obsługa polskich znaków przez konsole XenCenter, czy ktoś korzysta do wirtualizacji z xenserver i wie jak rozwiązać problem. Nikt tutaj nie jest jasnowidzem by wpaść na to, że łączyłem się przez XenCenter także sory.
Witam
Wiem, że dawno tu nikt nie pisał, ale mam identyczny problem na Xenserver i Xencenter 6.5 , Debian 7.8
Wykonałem wszystkie czynności opisane tu wcześniej a także sugestie z innych źródeł (w sumie sprowadzały się do tego co tu podano)
Podobnie jak u kolegi "bonus" przez ssh wygląda, że jest ok ale w konsoli z Xencenter brak polskich liter na ekranie i nie da się wprowadzić z klawiatury.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem i/lub wie jak go rozwiązać ?
Ja się z tym pogodziłem ;) do ssh korzystam menedżera połączeń zdalnych http://www.mremoteng.org/
Dzięki za odpowiedź - chociaż miałem nadzieję na inną :)
A programik ciekawy - potestuję
Co ciekawe - jeśli instaluję Debiana jako "Other install media" to żadne z powyższych problemów z czcionkami nie występują. Konsola w Xencenter ma nawet wyraźniejsze czcionki, ale wtedy chyba system nie pracuje w pełni optymalnie.
Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie.
Strony: 1