Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć!
Mam prośbę o weryfikację, czy dobrze myślę.
Aktualnie na VPSie gdzie mam stronę działa też postfix i około 40 kont pocztowych. Zmieniam jednak VPSa, a na nowej maszynie nie chcę stawiać już serwera pocztowego, tylko wykupić jakieś konto shared na te potrzeby.
Pytanie, czy jeżeli ustawię tak DNSy, to czy użytkownik logujący się na poczta.domena.pl będzie mógł wysyłać i odbierać maile jako user@domena.pl
nazwa | typ rekordu | zawartość ------------------------------------------------------ domena.pl | A | 1.1.1.1 (nowy VPS) poczta.domena.pl | A | 2.2.2.2 (nowy serwer współdzielony) domena.pl | MX | poczta.domena.pl
Dzięki za pomoc i sugestie
Warto jeszcze ustawić rekord TXT zawierający SPFa, np:
domena.pl. TXT "v=spf1 mx a ip4:2.2.2.2.2/32 ~all"
domena.pl. TXT "v=spf1 mx a ip4:2.2.2.2.2/32 -all"
Raczej minus zamiast tydy.
I radzę uważać, żeby nie popełnić takiego błędu, jak kretyni z home.pl, którzy zapomnieli określić politykę w rekordzie SPF, i teraz spamerzy spokojnie srają mailami adresowane z domeny home.pl, wobec czego filtry SPF są bezradne.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-03-08 10:21:40)
do mnie już nie ślą - mój exim traktuje softfail i neutral jako fail. na razie załapał się jeden admin sklerotyk :)
Do poprawnej konfiguracji wysyłania polecam https://www.mail-tester.com/