Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
otóż,
mam sobie serwerk oparty o RedHat'a (ale to raczej bez znaczenia) i służy on do backupu
ktoś kiedyś coś źle zaplanował i skonfigurował system tak, że mieści się on na dyskach z backupem i nie ma tego jak poszerzyć wymieniając dyski bez utraty danych
chce dokupić do tego jakąś półkę dyskową albo jboda ale ceny są z kosmosu, wpadłem na pomysł, żeby kupić drugi serwer (paradoksalnie wychodzi sporo taniej) z kartą SAS (obecny serwer ma taką kartę), postawić na nim jakiegoś pingwinka i udostępnić wszystkie dyski wewnętrzne dla pierwszego serwera
o ile jest to banalne po iSCSI to szczerze mówiąc nie wiem jak to ugryźć aby działało to po SAS'ie - bardziej chodzi mi o aplikacje i ogólną nazwę procesu niz jakieś how-to bo to juz sobię ogarnę ;)
Po SAS nie spina się serwerów, a dopina zewnętrzne półki.
Przeczytaj ze zrozumieniem! Po SAS nie spina się serwerów. Półka dyskowa to nie serwer, tam jest ASIC lub RISC (w zaleznosci od technologii) w środku, a nie jakieś x64. To tak jakbyś wymyślił żeby klatkę SAS zrobić z innego serwera.