Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Posiadam kartę nvidii GT630, debian testing, środowisko XFCE, zamknięte sterowniki nvidii z repo. Korzystam z dwóch monitorów, jeden i drugi na kabel dsub, na wyjściu DVI mam wpiętą przejściówkę (DVI<->DSUB). Ponieważ sterownik nie wykrywał prawidłowo natywnej rozdzielczości drugiego monitora, wymusiłem mu rozdzielczość w pliku xorg.conf
Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Unknown" HorizSync 28.0 - 80.0 VertRefresh 43.0 - 75.0 Option "DPMS" #override Modeline "1440x900_75.00" 136.49 1440 1536 1688 1936 900 901 904 940 -HSync +Vsync #end override EndSection Section "Device" Identifier "My GPU" Driver "nvidia" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Device0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 #override Option "IgnoreEDIDChecksum" "DFP-1" Option "ExactModeTimingsDVI" "TRUE" Option "ModeValidation" "NoDFPNativeResolutionCheck" #end override SubSection "Display" #override Modes "2560x1440" Modes "2560x1440_60.0" #end override Depth 24 EndSubSection EndSection
Po takiej operacji wszystko działało prawidłowo monitory wskazywały rozdzielczość 1440x900x75Hz. Xrandem ustaliłem położenie pulpitów względem siebie.
W sterowniku nvidii (nvidia-settings) ustawiłem monitor domyślny, sync przypisałem do tego monitora, włączyłem sync to vblank.
Przy oglądaniu filmów zauważyłem brak synchronizacji pionowej (poziome linie na obrazie). po odpięciu monitora i przywróceniu pliku xorg problem nie występuje. Mieliście może taki problem, czy przyczyną może być wymuszona rozdzielczość w pliku xorg, albo ta nieszczęsna przejściówka. Na tym samym sprzęcie w tej samej konfiguracji w windows 10 problem nie występuje (sterownik wykrył prawidłową rozdzielczość mimo przejściówki).
Sprawdziłem różne konfiguracje, i wydaje mi się że to wina sterownika, albo karta nie wyrabia, film online, jakość 720, więc nie powinno być problemu z wydajnością.
Lubię debiana z xfce bardzo wygodnie mi się z niego korzysta, ale dobijają mnie takie mankamenty, czasem mam ochotę wrócić do windowsa. Na razie odpiąłem drugi monitor,
swoją drogą xconfig jest tak popier....y że nawet w manie są nieopisane wszystkie funkcje. Mam nadzieje ze Wayland to zmieni. Generalnie ch...nia i śrut, cała sobota stracona na pierdoły :/
Problem rozwiązany, inżynierom firmy gembird życzę przesrania kasztanami. Zamieniłem przejściówkę DVI <-> DSUB na firmy Gigabyte za całe pięć polskich złociszy, i wszystkie problemy jak ręką odjął. A mój xorg.conf wygląda teraz tak
Section "Device" Identifier "My GPU" Driver "nvidia" EndSection
I wszystko k....wa DZIAŁA :D
Ostatnio edytowany przez kocur87 (2015-03-02 21:11:10)
Do kart teraz przejściówek nie dają?
Ja do GF-8600GT (2xDVI-I) (od Gigabyte) dostałem dwie przejściówki w pudełku.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-03-02 22:09:12)
No niestety do GT630 nie dają, nawet do drukarki samsunga (swoją droga nie polecam) kabla usb nie dostałem, pytam się w obsłudze klienta a babka mi mówi że nie dają, takie czasy że ci nawet chińczyk kabla poskąpi :P
Strony: 1