Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej, mam pytanie, chce skorzystać z programów które będą mi pokazywać temperature płyty, procesora itp. Do tego potrzebuje mieć moduł i2c_sensor. Jednakże w moim kernelu tego nie posiadam, (ani wkompilowanego ani nie mam tego modułu). Czy jest jakaś możliwość dorzucenia tego modułu bez kompilacji jądra ?? I jeśli jest to jaka .. z góry dzięk
i
Hej, mam pytanie, chce skorzystać z programów które będą mi pokazywać temperature płyty, procesora itp. Do tego potrzebuje mieć moduł i2c_sensor. Jednakże w moim kernelu tego nie posiadam, (ani wkompilowanego ani nie mam tego modułu). Czy jest jakaś możliwość dorzucenia tego modułu bez kompilacji jądra ?? I jeśli jest to jaka .. z góry dzięk
i
Tak, jeśli masz swoje źródła, z których kompilowałeś kernela to odpal "make menuconfig", dodaj odpowiednie moduły (jako moduły, czyli z parafką "M"), zapisz nową konfigurację kernela i wykonaj "make modules && make modules_install".
dzięki Czadman ;)
gdzieś ktos jeszcze podawał, że można zainstalować jeden tylko moduł -trzeba coś dodac do make modules --[cos]
można też spróbować m-a (module assistant) na podstawie opisu instalki nvidii http://home.comcast.net/~andrex/Debian-nVidia/installation.html
dzieki chekne ;)
Po wydaniu polecenia: sensors w83627hf-isa-0290 wywala mi:
w83627hf-isa-0290 Adapter: ISA adapter VCore 1: +1.70 V (min = +1.76 V, max = +1.94 V) VCore 2: +1.25 V (min = +1.76 V, max = +1.94 V) +3.3V: +3.25 V (min = +3.14 V, max = +3.47 V) +5V: +4.81 V (min = +4.76 V, max = +5.24 V) +12V: +12.40 V (min = +10.82 V, max = +13.19 V) -12V: -12.53 V (min = -13.18 V, max = -10.80 V) -5V: -5.55 V (min = -5.25 V, max = -4.75 V) V5SB: +5.46 V (min = +4.76 V, max = +5.24 V) VBat: +3.36 V (min = +2.40 V, max = +3.60 V) fan1: 0 RPM (min = 168750 RPM, div = 2) fan2: 0 RPM (min = 5273 RPM, div = 2) fan3: 4821 RPM (min = 21093 RPM, div = 2) temp1: +38°C (high = +1°C, hyst = -126°C) sensor = thermistor temp2: +47.5°C (high = +70°C, hyst = +67°C) sensor = thermistor temp3: -47.0°C (high = +80°C, hyst = +75°C) sensor = thermistor vid: +1.850 V (VRM Version 8.2) alarms: Chassis intrusion detection ALARM beep_enable: Sound alarm disabled
Interesuje mnie, czy istnieje polecenie, które sprawi, że wypluje mi tylko i wyłącznie np. wynik temp2. Innymi słowy czy można zrobić w ten sposób, żeby po wydaniu polecenia: sensors w83627hf-isa-0290 blebleble wywaliło +47,5 i nic poza tym? Gwoli wyjaśnienia - chciałbym użyć sensors w conky.
P.S.
Jeśli się nie da, proszę uprzejmie napisać, że się nie da, żebym nie tracił czasu. ;)
dandeb, znowu zapomniałeś o grepie :P
sensors w83627hf-isa-0290 | grep temp2
no chyba, że chcesz mieć wynik po prostu "+47.5°C"
no chyba, że chcesz mieć wynik po prostu "+47.5°C"
Dokładnie o to mi chodzi. :)
Poza tym, tak jak już wspomniałem, interesuje mnie, czy da się użyć sensors w conky, bo jeżeli się nie da, to szkoda zawracać innym i sobie gitary. ;) Wówczas będę kombinował w innym kierunku. :)
można wyświetlić wynik dowolnej komendy za pomocą exec, execi lub texeci
więcej tutaj
PS. może acpitemp nie chce u ciebie działac, bo nie masz acpid?
Mam zainstalowany acpid. A linia dotycząca wyświetlania parametrów procka w ~/.conkyrc wygląda następująco:
${offset 240}${color slate grey}CPU:${color } $cpu% ${acpitemp}C
W efekcie wyświetla temperaturę zero, czyli można przyjąć, że nie działa tak jak powinno.
P.S. Kurcze, miało być o sensors. Rozmywamy zdajsie.
Edit:
No i jestem głupi.
Zamieniłem polecenie acpidtemp na acpidtempf i pokazuje mi 32. Dlaczego w fahrenheitach działa, a w celcjuszach już nie? Że nie wspomnę o tym, że gdy ustawię w gkrellmie (sensors), aby pokazywał temperaturę w F, to widzę 120,2.
Eeee, coś mi tu śmierdzi. :/
Edit 2:
Przestało śmierdzieć. :P
Problem rozwiązałem. Wpisałem co następuje:
${offset 240}${color slate grey}CPU:${color } $cpu% ${i2c 1-0290 temp 2}C
I wszystko gra i buczy. ;)
Azhag: dzięki, wszystko było na http://conky.sourceforge.net/variables.html . Trzeba było tylko trochę pokombinować.
Interesuje mnie, czy istnieje polecenie, które sprawi, że wypluje mi tylko i wyłącznie np. wynik temp2.
Polecenie to niekoniecznie natomiast edytowac to co pokazuja sensory mozna przez
/etc/sensors.conf
Tam tez mozna naniesc stosowne poprawki do wynikow.