Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ,dla pewnego systemu chce mieć dane do konfiguracji w Mysql ,a cały program w gcc .
Połaczenie z bazą mysql z poziomu gcc działa bez zarzutu , mogę dodawać/uaktualniać oraz pobierać rekordy z bazy mysql .
W programie są utworzone struktury (przykład):
typedef struct { uint8_t room_id , uint8_t name[16] , uint8_t settings } ROOM ; ROOM ROOMS[8];
i teraz chciałbym z tabeli SQL pobrać dane (8 wierszy w tabeli) do struktur.
Pytanie jak tego dokonać ?
Ostatnio edytowany przez szewczyk (2015-02-23 17:39:48)
CREATE TABLE `rooms` ( `room_id` SMALLINT(4) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `name` VARCHAR(16) NOT NULL, `settings` TINYINT(1) UNSIGNED NOT NULL, PRIMARY KEY (`room_id`) ) COLLATE='utf8_general_ci' ENGINE=InnoDB;
dalej nie bardzo rozumiem co chcesz zrobić. jakie są kryteria pobierania danych? czy w tabeli siedzi dokładnie 8 rekordów czy w hakiś sposób filtrujesz interesującą ósemkę? bo
select * from rooms limit 8
zwróci osiem rekordów (najwyżej) - ale czy to będą właściwe rekordy?
tak ,w tabeli będzie tylko 8 rekordów , zależy mi na tym aby z tabeli SQL dane umieścić w tablicy struktur
dalej nie wiem z czym masz problem. potrafisz pobrać rekord to zrób to w pętli osiem razy.
tak przy okazji język w którym piszesz nie nazywa się gcc... ale to taki mały ot
udalo sie przez memcpy calą strukture skopiować z wiersza SQL