Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czołgiem gangsterka mam zagwozdkę i nie mogę jej ogarnąć. Mam skrypta w perlu który m.in buduje sobie tablicę z listą katalogów na koncie usera. Przy czym
- nazwa katalogu nie może zaczynać się od kropki (katalogi ukryte są ble i ich nie chcemy na liście)
- katalogi *stats i logs są dyskwalifikowane
- katalog może zawierać tylko litery, cyfry oraz znaki - i _
- nie może być symlinkiem.
Z połową założeń sobie poradziłem bez większego problemu:
## lista wszystkich katalogów z podanej ścieżki nie będących katalogami ukrytymi, ## nie zawierające spacji i nie nazywających się *stats czy też logs my @dirs = File::Find::Rule->new ->directory ->not_name (qr/^\.|(aw)?stats|logs|\s/ ) ->in ( $sciezka ); ## usuwanie symlinków zrobiłem sobie w następnej pętli: foreach my $dir (@subdirs) { if (not -l $dir){ ### rób coś tam coś tam. } }
Jest tylko jeden problem na liście nadal znajdują się katalogi o nazwać np: "dup@" czy też "cos+cos"...
Próbowałem do File::Find::Rule dodać coś takiego:
my @dirs = File::Find::Rule->new ->any ( File::Find::Rule->new->not_name (qr/^\.|(aw)?stats|logs|\s/ ) , File::Find::Rule->new->name( qr/[a-zA-Z0-9\_\-\\]+/) ) ->in ( $sciezka);
Ale to też nie bangla. Obstawiam że da się tego regexpa z not_name jakoś ogarnąć żeby spełniał wszystkie założenia ale kończą mi się pomysły.
Tak samo podobno da się od razu wkliczyć symlinki (wg dokumentacji jest opcja -X test ale nie umiem jej użyć ^^)
Spece od perla/regexpów proszeni o pomoc ;)
Bez regexa działa, listując wszystko?
Ja bym radził podzielić robotę na szuklanie, i wyrzucanie z wyniku tego, co nie pasi, jako odrębne zadania.
Może troszkę wiecej kodu, ale łatwiej zakodzić i szukać błędów.
my @dirs = File::Find::Rule->new ->directory ->in ( $sciezka );
Działa ładnie znajduje _wszystkie_ katalogi i podkatalogi w danej ścieżce.
wersja
my @dirs = File::Find::Rule->new ->directory ->not_name (qr/^\.|(aw)?stats|logs|\s/ ) ->in ( $sciezka );
też działa i z wyszukiwania wywala katalogi ukryte oraz stats, awstats i logs.
Dopiero taki łamaniec"
foreach my $dir (@dirs){ if (not ($dir =~ s/[#%&\$*+()\@]//g)) {; print $dir."\n\n"; } }
Załapał... ale wydaje mi się to "niekoszerne" :) Może ktoś coś jeszcze?
Koszerne być nie musi, grunt, że robi co ma robić. ;)
Jakbyś zajrzał w kod źródłowy dowolnego Windowsa, to byś sobie pejsy razem z uszami odgryzł z wrażenia. :D
A mimo to ponad 95% ludziów kocha ten system, u niejednej laski po 30-stce dzieci nie znajdziesz, chłopa nie znajdziesz, nawet kota nie znajdziesz, ale Windows jest zawsze. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-21 14:51:51)
Ha! wiedziałem, że da się koszernie!
Po raz kolejny potwierdziło się, że do perla nie można na trzeźwo ;) Dopiero gorący prysznic i kawa po irlandzku z podwójną dawką whisky dały pogląd na sytuację!
Koszerny File::Find::Rule wygląda następująco:
my @userdirs = File::Find::Rule->new ->directory ->not_name (qr/^\.|(aw)?stats|logs|\s|[#%&\$*+()\@]/ ) ->not_symlink ->in ( $sciezka );
Strony: 1