Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Mam nowy laptop Lenovo Y510p. W BIOS dwie opcje - "Legacy Boot" i "UEFI boot".
Obecnie jest ustawione "Legacy boot" i zainstalowany Windows 7 Professional N 64 bit.
Wszystko się bootuje.
Dzisiaj chciałem zainstalować ArchLinuxa. Jako, że pod ręką pendrive z XUbuntu, a na nim Gparted to odpaliłem żeby ogarnąć partycje.
Jednak GParted widzi cały dysk jako gpt i "unallocated", a powinien widzieć dwie partycje NTFS.
Gdy zmieniam na "UEFI boot" to ani Windows, ani XUbuntu z pędraka nie wstaje, jedyne z czego UEFI próbuje
bootować to gniazdo Ethernet.
Ogólnie chciałbym uniknąć przeinstalowywania Windowsa. Jednak preferowałbym dysk w układzie GPT :D
Co radzicie?
Czyli twierdzisz, że masz GPT i Windowsa odpalasz z opcją Legacy Boot, czyli jak z "normalnego", starego BIOSa? Pytam się, bo zawsze wydawało mi się, że na Windowsie nie jest to możliwe.
Jakie Xubuntu i jak wrzucałeś na pędraka?
Zgraj Xubuntu w wersji 14.04 LTS na płytkę i sprawdź.
1616
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:10:47)
W tym momencie w BIOS mam Legacy boot, a GParted twierdzi że dysk jest w układzie GPT.
To jakim cudem to działa?
1617
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:10:48)
gdisk /dev/sda
x - (expert mode)
z - (zap)
Czy wykasować GPT? (Y/N) - Y
Czy wykasować MBR? (Y/N) - N
Partycje widoczne ale pozostały śmieci po GPT, jakaś partycja nieprzydzielona z przodu 100MB i trochę kB z tyłu.
Wcześniej miałem na próbę Windows 8 i zmieniłem na Windows 7. A ten przy parycjonowaniu nie posprzątał po GPT. Miałem więc dysk z dwoma układami,
z czego tylko MBR był poprawny.
Pozdrowionka :D
Strony: 1