Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, po sesji robię reinstall Archa i zacząłem się zastanawiać nad wyborem systemu plików. Na teraz korzystam z ext4, lecz co raz bardziej skłaniam się do F2FS. Dysk 128GB, zaszeleję i dam 30GB na / , 20GB /home, ofc swapa braka - 8 GB ramu. Czy ktoś miał już do czynienia z tym systemem, jakieś wrażenia ? Na phoronix, w testach wypada podobnie do ext4, przy czym chcę ograniczyć liczbę zapisów, zdecydowanie częściej będę czytał niż zapisywał.
Sugestie?
1496
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:08:12)
Właśnie, zapomniałem wspomnieć - korzystam z laptopa. Nie ma opcji, żeby bateria mi się skończyła. Ogólnie chyba gigantycznych róznic nie ma i jednak spróbuję na f2fs.
Jak chcesz ograniczyć liczbę zapisów na dysku to pobaw się opcjami fstab; noatime,nodiratime,commit
Dzisiejsze napędy SSD wytrzymają 3 lata i więcej przy zapisie 50% pojemności nośnika codziennie... Czy warto zatem bawić się w takie pierdoły jak ograniczanie operacji zapisu?
Ja mam tylko noatime dopisane do fstab i wszystko w temacie. (noatime z automatu działa też jak nodiratime, więc tego drugiego nie trzeba wpisywać). W domu czas dostępu do pliku nie jest mi potrzebny.
Ostatnio edytowany przez misioooo (2015-02-05 09:23:13)