Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Zgodnie z poradnikem https://dug.net.pl/tekst/98/bluetooth_bez_gnome_i_kde/ hcitool scan wykrywa telefon.
root@debian:/home/pic/Desktop/blut# hcitool scan Scanning ... DC:CE:BC:03:xx:xx Pentagram Monster
Idę więc dalej i umieszczam w pliku skrypt simple-agenta. Jednak nie mogę go odpalić bo
root@debian:/home/pic/Desktop/blut# sh skrypt skrypt: 2: skrypt: import: not found skrypt: 3: skrypt: import: not found skrypt: 4: skrypt: import: not found skrypt: 5: skrypt: import: not found skrypt: 6: skrypt: import: not found skrypt: 8: skrypt: Syntax error: "(" unexpected root@debian:/home/pic/Desktop/blut#
Widać, że python nie importuje
#!/usr/bin/python import gobject import sys import dbus import dbus.service import dbus.mainloop.glib
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-06 14:43:42)
python -V
???
Simle-agent jest napisany w Pythonie2 a pewnie w systemie masz już wersję python3 domyślną, i stad błędy.
Masz tam w ogóle wersję python2?
Pokaż:
python2 -V
root@debian:/home/pic/Desktop/blut# python -V Python 2.7.8 root@debian:/home/pic/Desktop/blut# python2 -V Python 2.7.8 root@debian:/home/pic/Desktop/blut#
ja tam się nie znam, ale pierwszy raz widzę aby odpalać skrypt w pythonie przez sh...
...no ale ja wielu rzeczy jeszcze nie wiem :(
Próbowałem też inaczej
root@debian:/home/pic/Desktop/blut# ./skrypt.py File "./skrypt.py", line 2 import gobject ^ IndentationError: unexpected indent root@debian:/home/pic/Desktop/blut#
1401
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:09)
root@debian:/home/pic/Desktop/blut# python2 skrypt.py File "skrypt.py", line 2 import gobject ^ IndentationError: unexpected indent root@debian:/home/pic/Desktop/blut# python3 skrypt.py bash: python3: nie znaleziono polecenia root@debian:/home/pic/Desktop/blut#
1402
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:11)
...
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-06 16:52:37)
Tylko jest maleńki problem bo muszę pobrać :)
1 aktualizowanych, 686 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 103 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 1345 MB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 3215 MB miejsca na dysku. Kontynuować? [T/n]
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-06 17:22:25)
prosze przestań usuwać zawartość postów.
Tak mogę
#!/usr/bin/python import gobject import sys import dbus import dbus.service import dbus.mainloop.glib class Rejected(dbus.DBusException): _dbus_error_name = "org.bluez.Error.Rejected"
mati75 wywaliłem tylko to co nie jest potrzebne.
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-06 17:25:55)
ten model tak ma - po prostu się wstydzi. wiesz - czerwona morda i tak dalej... może jakiś kremik przeciwko żylakom na pysku?
ethanak, możesz jaśniej.
@prosze: nie wiem skąd to masz, ale to nie oryginalny skrypt. nie skopowałeś sobie tego przypadkiem z przeglądarki? bo w postaci którą pokazałeś to nie ma prawa działać.
Kopiowałem go z paczki bluez. Teraz ten sam skrypt nie kopiowałem tylko zapisałem jako "simple-agent.py". Zawartość skryptu http://wklej.to/HJI0e Po odpaleniu mam
root@debian:/home/pic/Desktop/blut# ./simple-agent.py Traceback (most recent call last): File "./simple-agent.py", line 86, in <module> path = manager.DefaultAdapter() File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/proxies.py", line 70, in __call__ return self._proxy_method(*args, **keywords) File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/proxies.py", line 145, in __call__ **keywords) File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/dbus/connection.py", line 651, in call_blocking message, timeout) dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.UnknownMethod: Method "DefaultAdapter" with signature "" on interface "org.bluez.Manager" doesn't exist root@debian:/home/pic/Desktop/blut#
Ostatnio edytowany przez prosze (2015-01-06 17:58:59)
wyjaśnij mi dlaczego chcesz odpalić pojedynczy skrypt z paczki, która ma jakieś tam zależności.
czy jeśli robisz sobie kanapkę z szynką na kolację to pomijasz chleb i szynkę a potem drzesz mordę że masło za tłuste?
Ja tylko korzystam z poradnika https://dug.net.pl/tekst/98/bluetooth_bez_gnome_i_kde/ :)
1403
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:12)
root@debian:/home/pic# dbus-send --session --type=method_call --print-reply --dest=org.freedesktop.DBus /org/freedesktop/DBus org.freedesktop.DBus.ListNames | grep 'bluez' Failed to open connection to "session" message bus: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken. root@debian:/home/pic#
1404
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:06:13)
pic@debian:~$ dbus-send --session --type=method_call --print-reply --dest=org.freedesktop.DBus /org/freedesktop/DBus org.freedesktop.DBus.ListNames | grep 'bluez' pic@debian:~$