Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Mam podobny problem, który opisany jest w tym temacie (https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=25781) Posiadam telefon samsung, który chciałbym przełączyć w tryb modemu. Telefon jest wykrywany jako
Bus 001 Device 002: ID 04e8:f000 Samsung Electronics Co., Ltd Intensity 3 (Mass Storage Mode)
Utowrzyłem w /etc/usb_modeswitch.d plik z poniżej widoczną zawartością, ale nie wiem co wpisać w miejsca oznaczone jako TargetProduct= i MessageContent=
DefaultVendor= 0x04e8 DefaultProduct=0xf000 TargetVendor= 0x04e8 TargetProduct= ?????????? MessageContent=???????????
W związku z tym mam pytanie. Gdzie szukać wartości, którę muszę wpisać w TargetProduct= i MessageContent=? Znalazłem coś takiego --> https://packages.debian.org/pl/squeeze/all/usb-mode … data/filelist i widzę, że paczka do mojego telefonu jest tam umieszczona.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-12-25 11:00:25)
Co to za telefon?
Pytam, bo mam starą Nokię, która po USB też jest widziana jako mass-storage, a żeby net przez nią odpalić (po BT), trzeba takiej gimnastyki:
sudo rfcomm release 0 && sudo rfcomm bind 0 00:12:37:6E:56:31 && sudo wvdial play && sudo rfcomm release 0
Model telefonu to Samsung b2710. Chcę go użyć do wysyłania smsów. Podpinam go do usb.
Stary grat - zobacz po BT przez Wammu, czy wysyła SMSy.
Niektóre stare modele po podpieciu USB automatycznie przechodzą w tryb pamięci masowej, i niewiele można na to poradzić, czasem potrzebny jest jakiś specjalny kabel do transmisji danych, który jest taki specjalny, ze kosztuje 7 dych i trzeba go kupić w autoryzowanym serwisie producenta.
Jakbym chciał spamować SMSami, to raczej jakiegoś niedrogiego Huaweia (modem) bym szukał, takiego, co ma w opcji zewn antenę i i jest zasilany z USB.
To wydatek rzędu od 60 do 120 zł, nie majątek.
copy paste z podobnego watku.
"
U mnie przy podlaczeniu telefonu wystarczy wybrac "samsung kies" i działa jako modem.
Zeby mi to w systemie banglalo wlaczylem network managera.
No i bangla od strzala :-).
(ps. mam solida tj b2710).
"
btw.
Bez obrazy @jacek ale sam jestes stary grat :-).
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-12-24 15:52:31)
gindek, dziękuje za info. Wczoraj też do tego doszedłem, że w ustawienich usb należy wybrać "samsung kies" i telefon będzie rozpoznawany jako
userpc@userpc:~$ lsusb Bus 006 Device 002: ID 04e8:684e Samsung Electronics Co., Ltd Wave (GT-S8500)
natomiast jak z "samsung kies" przestawię na "pamięć masowa" to widzę go tak
Bus 001 Device 003: ID 04e8:f000 Samsung Electronics Co., Ltd Intensity 3 (Mass Storage Mode)
Oczywiście po wybraniu "samsung kies" i podłączeniu tel. do usb mogę wysyłać smsy bezpośrednio z Debiana. Zasinstalowałem do tego celu gnokii. Mam natomiast problem z uruchomieniem gnokii jako zwykły użytkownik
userpc@userpc:~$ gnokii --identify GNOKII wersja 0.6.30 Gnokii serial_open: open: Brak dostępu Nieudane otwarcie urządzenia ATBUS: Brak dostępu Nieudana inicjalizacja interfejsu telefonu: Wykonanie polecenia nieudane. Koniec pracy. Wykonanie polecenia nieudane. userpc@userpc:~$
i muszę ją odpalać z konta roota
userpc@userpc:~$ su Hasło: root@userpc:/home/userpc# gnokii --identify GNOKII wersja 0.6.30 IMEI : 356xxxxxxxxxx Producent : SAMSUNG ELECTRONICS CORPORATION Brak sekcji flags w pliku konfiguracyjnym. Model : GT-B2710 Nazwa produktu : GT-B2710 Wydanie : B2710XXLK1 root@userpc:/home/userpc#
W związku z tym mam pytanie. Jak zezwolić zwykłemu użytkownikowi otwierać urządzenie ATBUS?
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-12-25 11:01:30)
Log mowi ze nie ma dostepu do urzadzenia.
Rozwiazanie jest opisane szerzej na stronie wireshark.
http://wiki.wireshark.org/CaptureSetup/CapturePrivileges
dział
"Other Linux based systems or other installation methods"
W skrócie, mniej wiecej, tworzysz jakas grupe, dodajesz swojego uzytkownika do tej grupy, potem wszystkim z tej grupy dajesz uprawienia dostepu do zasobu (oraz binarke przepisujesz na ta grupe).
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-12-25 15:47:12)
gindek, wiem, że muszę użytkownikowi umożliwić dostęp do urządzenia dopisując go do odpowiedniej grupy w pliku /etc/group, który wygląda tak http://wklej.org/id/1566928/. Pytanie jest natomiast do których grup mam go dopisać? Na próbę dopisałem użytkownika tylko do
gnokii:x:114:userpc
ale i tak nie miał on dostępu do gnokii. Jak go dopiszę do wszyskich grup to wszystko działa.
Strony: 1