Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam problem z prartycjami. troche duzy bo sam go sobie taki narobilem. zgubilem nastepujace partycje:
c windows ntfs 10GB
d ntfs 60GB
e linux ext
f linux83 8GB
g swap
przepraszam za mala dokladnosc ale nie pamietam jak to dokladnie wygladalo.
systemy:debian sarge , windows xp pro
zgubilem te wszystkie partycje. moje pytanie brzmi:czy da sie odzyskac partycje d - wazne dla mnie dane. reszte moge starcic? aha na partycji c byl system xp.
chce jeszcze dopowiedziec ze: - pomyslalem ze jeszcze raz zainstaluje system, najpierw deba - ale spiepszylem z partycjami cos i stworzylem tam tylko jedna partycje a potem sprobowalem to samo z xpi wrzucilem na c xp.wystapily bledy przy instalacji - bledy partycji -i stanalem wryty :)
stan obecny (podlaczylem dysk do innego kompa i):
dysk widzi 80 GB z czego 250MB zajety obszar - tam wszedl troche xp a reszta czyli prawie 80 GB wolny obszar. jest tylko jedna partycja.
pomozcie jak mozecie prosze.
Jeśli chodzi o samo odzyskanie tablicy parycji to świety jest program pod windowsa:
"partition table doctor" ale jak nadpisywałeś coś na tych parycjach to nie wiem czy to coś da.
ja osobiscie nic polecic nie moge, mi sie kiedys tablica alokacji rozwalila i pomoglo podlaczenie dysku z innego kompa, google (nie pamietam stron, bo to dawno bylo) i jakies tam narzedzia, skonczyl osie na trym ze jesli to jest tylko tablica alokacji, to pliki wciaz gdzies tam sa, wystarczy dobrze wpisac na powrtot partyce, choc bez strat i tak sie nie obedzie... z koleii jak zapisales cly dysk jakas partycja powiedzmy ext3 albo reiserfs to raczej mozesz sie pozegnac z danymi.
Polecam Gpart pod linuxa, juz mnie kiedys uratował.
Dzieki Wszystkim za rady.
Sprawe juz rozwiazalem.
Najpierw probowalem EasyRecovery ale nie stety nic nie znalazl. potem zrobilel szybki format calego dysku i jeszcze raz przeskanowal ale tak jak za pierwszym razem easy recover nie pomog.
Natomiast na sam koniec zrezygnowany przeskanowalem caly dysk darmowy m programem PC Inspector, ktory zreszta polecam. Program znalazl mi wiekszość danych i pod windom i pod debian. aha jak ktos bedzie probowal to niech za duzo plikow na raz nie odzyskuje bo program sie zawiesza jak na raz chcemy odzyskac wieksza liczbe katalogów i trzeba ponownie skanowac caly dysk - troche czasu zajmuje.
Pozdrawiam