Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kupiłem nową kartę dźwiękową. Dla pokładowej zrobiłem:
blacklist snd-hda-intel
Nową podłączyłem do USB i włączyłem komputer.
Potem chciałem poustawiać suwaki w qasmixer, ale zobaczyłem tylko dwa Master i Capture.
Potem chciałem odpalić alsamixer w konsoli i tu kolejne zaskoczenie
alsamixer cannot open mixer: Zły argument alsamixer -c 0 invalid card index: 0 try `alsamixer --help' for more information
aplay -l **** Lista PLAYBACK urządzeń **** karta 1: CUBE [Audiotrak ProDigy CUBE], urządzenie 0: USB Audio [USB Audio] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: CUBE [Audiotrak ProDigy CUBE], urządzenie 1: USB Audio [USB Audio #1] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
Próbowałem apt-get purge alsamixer, alsa-base, alsa-utils i ponownej instalacji, ale to nie pomogło.
Dane alsa-info.sh:
http://pastebin.com/bniN4kQd
Ostatnio edytowany przez gnomek (2014-12-04 13:58:17)
alsamixer -c1
:)
Jest
http://i.imgur.com/gIj3QX4.png
ale dlaczego tylko PCM i Capture?
W opcjach audacious widać więcej opcji
http://i.imgur.com/YG0nd2i.png
I chciałbym żeby qasmixer działał. Czy nie da się jakoś wykasować całkowicie alsa żeby przy ponownej instalacji samo się ustawiło i było dobrze?
Ostatnio edytowany przez gnomek (2014-12-04 15:17:00)
Ten mikser taki jest.
!!-------Mixer controls for card 1 [CUBE] Card hw:1 'CUBE'/'GYROCOM C&C Co., LTD Audiotrak ProDigy CUBE at usb-0000:00:1d.2-1, full speed' Mixer name : 'USB Mixer' Components : 'USB1852:7921' Controls : 8 Simple ctrls : 3 Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 110 Mono: Front Left: Playback 98 [89%] [-6.00dB] [on] Front Right: Playback 98 [89%] [-6.00dB] [on] Simple mixer control 'PCM Capture Source',0 Capabilities: enum Items: 'Line' 'IEC958 In' Item0: 'Line' Simple mixer control 'Line',0 Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 104 Front Left: Capture 74 [71%] [-3.00dB] [on] Front Right: Capture 74 [71%] [-3.00dB] [on]
Więcej nic nie ma.
I chciałbym żeby qasmixer działał. Czy nie da się jakoś wykasować całkowicie alsa żeby przy ponownej instalacji samo się ustawiło i było dobrze?
Przecież działa.
Masz kartę pod numerem 1 więc i alsamixer jest pod 1.
Dopisze uprzedzając następne pytanie bo muszę wyjść
Jeśli chcesz aby karta i mixer były pod zero to "
Masz tam w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
snd_atiixp_modem: index=-2 snd_intel8x0m: index=-2 snd_via82xx_modem: index=-2 snd_usb_audio: index=-2 snd_usb_caiaq: index=-2 snd_usb_ua101: index=-2 snd_usb_us122l: index=-2 snd_usb_usx2y: index=-2 snd_cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388 snd_pcsp: index=-2 snd_usb_audio: index=-2
Jedno
snd_usb_audio: index=-2
wykasuj a drugie zmień na
options snd_usb_audio index=0
Zrestartuj kompa.
Hmm. To mam kolejny problem, bo ta karta nie ma line in, więc podłączyłem tvtime do wejścia mikrofonu i jest bardzo przesterowany.
znalazłem sposób na to żeby tvtime korzystał z wejścia mic - tj. wpis w /etc/tvtime/tvtime.xml
<option name="MixerDevice" value="hw:0/Mic"/>
ale to chyba nic nie zmieni w jakości dźwięku?
Czy da się przypisać tvtime tj. żeby dźwięk z tvtime słuchać z karty pokładowej a całą resztę programów do Cube?
W jaki sposób wyobrażasz sobie podłączenie głośników ?
Dźwięk TV chcę mieć tylko (na słuchawkach) na wyściu z integry (z oddzielnym kablem idącym z tej integry line out), a resztę na Cube. Czyli jakby Cube domyślny a tylko wyjątek dla TV, o ile się tak da.
To wywal wpis blokujący moduł od integry,
Potem dopisz do /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
options snd-hda-intel index=1
Zrestartuj kompa podłącz do niej kabelek od karty tv i słuchawki i zobacz co będzie.
Mixer od niej powinieneś mieć po 1.
Działa. Wielkie dzięki.