Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Adamin
i znowu mam problem z XP
Jak nalozyc haslo na udostepniony zasob.
pod 98 nie mialem z tym problemu...co jest? :/
Czy na to trzeba jakis specjalny programik zainstalowac?
Pozdrawiam

Ojciec Założyciel
No właśnie - przyłączam się do pytania. W mojej sieci w sanepidzie mam udostępnić ważny program dla drugiego kompa. Oba na XP. W 98 SE można było udostępnić partycję lub zasoby na hasło, a w XP nie mogę tego znaleźć.

Członek DUG

nie jesten na windzie ale wydaje mi się że klikasz prawym na folder i dajesz właściwości potem zakłądka udostępnianie i dajesz udostępnij i tam powinno też być ustaw hasło czy jakoś tak

Adamin
nie jesten na windzie ale wydaje mi się że klikasz prawym na folder i dajesz właściwości potem zakłądka udostępnianie i dajesz udostępnij i tam powinno też być ustaw hasło czy jakoś tak
Tak Lite-ON ... tak tak :/
Pytam o XP , a nie o win95 czy 98

Bicycle repairman

To jest proste jak budowa cepa. :)
Tworzymy użytkownika, nadajemy odpowiednie prawa udostępnionemu katalogowi i już.
Tam przy udostępnianiu folderu jest taki odnośnik w stylu: "Dowiedz się więcej o udostępnianiu ...", wszystko jest opsane, krok po kroku. :)

Ojciec Założyciel
Heh, chyba byłem za mądry - nie klikałem tego linku. Sprawdze w poniedziałek - serdeczne dzięki

Członek DUG

Jeżeli chodzi o XP to jest różnica pomiędzy home a professional, w home tego nie ma ale w prof. można w w panelu streowania/opcje folderów/widok odznaczyć opcję użyj prostego
udostępniania plików i wtedy po kliknięciu na właściwości danego folderu otrzymujemy dodatkowe opcje

prawiczek erotoman
jeżeli hccesz żeby logował sie jako gość to czeba mu włączyć tego gościa bo am defaultowo wyłączone przynajmniej w win server panel sterowania=>narzędzia administracyjne=>zarządzanie komputerem=>użytkownicy grupy lakalne=>urzytkownicy poprawej klikasz prawym myszy na g0ścia dajesz właściwości i odznaczasz "konto jest wyłączone" żeby gościowi nadać hasło klikasz jeszcze raz na użytkownika i dajesz ustawianie hasła, podobnei mozesz zrobić z innymi użytkownikami czyli np masz bolek dajesz mu hasło zna go tylko on potem dajesz folder dodajesz do foldera użytkownika czyli bolka i dostęp ma tylko bolek