Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Rozjechała mi się domena na Samba 4.
Oto co mi się dzieje:
1. jak dodaje komputer do domeny to nie mogę podawać nazwy netbiosowej ale muszę podawać pełną nazwę domeny.
2. jak stworze nowego użytkownika żeby się zalogować to muszę podawać nazwę domeny przed nazwą usera [ domena\user] - miałem ustawione że nie trzeba podawać tego użytkownika.
3. w profilach mobilnych muszę podawać adres ip serwera a nie jego nazwę netbiosiwą..
Tak teraz patrzę to może jednak rozjechał mi się dns w domenie a nie sama domena??
Macie może jakieś rady gdzie i co można by było sprawdzić..
Gdzie w logach można tego szukać??
Pozdrawiam
PTASZOL
Witam,
Przepraszam, ale nie rozumiem. Mógłbyś troszkę jaśniej z łaski swojej..
Dziękuję z góry za pomoc:)
Dokładnie to nie wiem, gdyż nie jestem adminem domen. Jednak na tyle co miałem z nimi styczności to wiem że jeśli nie masz ustawionego na komputerze preferowanej domeny, lub aby dokleja sufiks domeny to wtedy musisz się posługiwać pełną nazwą wraz z domeną.
Ja w pracy mam tak, jak jestem w sieci firmowej to nie muszę pamiętać o dodawaniu żadnej domeny, a jak jestem w sieci poza firmą to muszę o tym pamiętać. Wydaję mi się że za to odpowiada serwer DHCP, a może i serwer DNS.
Witam,
Nie bardzo wiem co jest nie tak.
Sprawdziłem logi i podczas odpalania bind9 pojawia mi się że mam wersję 9.8.4.
Natomiast gdy wpiszę named -v to pojawia mi się wersja BIND 9.9.2-P2
Czy ktoś może mi wyjaśnić o co chodzi??
Pozdrawiam
Może masz kilka instancji Binda. Sprawdź który masz uruchomiony:
netstat -antp | grep 53
powinieneś zobaczyć coś jak:
tcp 0 0 x.x.x.x:53 0.0.0.0:* LISTEN 15265/named
teraz sprawdź ten proces:
ps aux | grep 15265
named 15265 0.1 2.1 404668 44772 ? Ss Oct08 30:30 /usr/local/sbin/named -u named -c /usr/local/etc/named/named.conf