Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-10-13 20:35:39

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

PHP/JS/... - dane z csv na stronę

Witam!
Chciałbym, aby z automatu zaciągały się dane z pliku csv/xls i były wyświetlane na stronie www.
Nie znam PHP czy Javy/JS... Ale chętnie się podszkolę - ktoś z was może robił coś takiego?

Plik będzie na maszynie użytkownika, apache jest na serwerze. Mogę plik udostępnić przez windowsowy mechanizm udostępniania plików np.
Później będę jeszcze chciał ten plik synchronizować z kopią na serwerze (jak uży7szkodnik komputer wyłączy...), ale to prostsze chyba znacznie. Podmontuję sobie folder udostępniony i przez incron powinno pięknie się synchronizować po zmianie pliku.

https://wiki.debian.org/DebianArt/Themes/Lines?action=AttachFile&do=get&target=banner.png

#2  2014-10-13 22:35:46

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: PHP/JS/... - dane z csv na stronę

Takie rzezy tylko w bajkach.

Plik CSV musi być na serwerze, przeglądarka internetowa nie ma prawa z poziomu js zaglądać na dysk użytkownika, także pacjent musi wysłać plik na serwer.

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2014-10-14 08:30:19

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Ok, czyli najpierw sobie synchro zrobię. Ale i tak nie wiem jak to zrobić/oskryptować etc...
Zresztą chyba nie do końca prawdę pan rzecze... Mam pliki w /var/www/html/
Co stoi na przeszkodzie, aby podmontować kataloŋ zdalny z innego kompa np jako /var/www/html/shared ?Apache będzie to widział jak normalny, lokalny katalog chyba?

Ostatnio edytowany przez misioooo (2014-10-14 08:32:47)

https://wiki.debian.org/DebianArt/Themes/Lines?action=AttachFile&do=get&target=banner.png

#4  2014-10-14 11:07:43

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Misioooo CSV to nic innego jak małpio prosty plik tekstowy, gdzie kolumny są separowane przez wybrany przez cb znak (np. w Calcu domyślny to przecinek), a kolejne wiersze to nowe linie, jeśli komórka zawierała przecinek, to całość jest brana w cudzysłowy.

Więc żeby obrobić CSV trzeba wczytać go całego do tablicy np. za pomocą
http://php.net/manual/pl/function.fgetcsv.php
i potem manipulować na stringach

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#5  2014-10-14 14:21:31

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

@jacekalex: w słowniku programistów nie istnieje słowo "niemożliwe" - choć niektórzy używają go jako skrótowego określenia dla sformułowania "nie umiem tego zrobić".
w tym przypadku się da np. poprzez napisanie rozszerzenia do firefoxa mającego dostęp do tego pliku.
@thomsson: a nie można po bożemu, po linijce?

Nim mechaniczne larum zagrasz mi, kanalio,
głosząc nadejście Javy - śmiertelnego wroga!
Zespół Adwokacki Dyskrecja

#6  2014-10-14 14:28:32

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

No można, fakt że tam to "trzeba" było na wyrost, ale z drugiej strony skoro istnieje stosowna funkcja to po co dorzucać sobie roboty? Z resztą nie ważne, uznaje swój błąd i nie będę ciągnął dalej tematu

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#7  2014-10-14 14:46:24

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

ethanak napisał(-a):

@jacekalex: w słowniku programistów nie istnieje słowo "niemożliwe" - choć niektórzy używają go jako skrótowego określenia dla sformułowania "nie umiem tego zrobić".
w tym przypadku się da np. poprzez napisanie rozszerzenia do firefoxa mającego dostęp do tego pliku.
@thomsson: a nie można po bożemu, po linijce?

Kiepskie wnioski.

Na stronę możesz wchodzić z różnych przeglądarek, także niekoniecznie rozszerzenie do FF.
Dodatkowo wszystkie zabezpieczenia przeglądarek internetowych idą w tym kierunku, żeby przeglądarka sama bez interakcji  użyszkodnika nie buszowała
po dysku, bo po prostu przeglądarki służą do przeglądania internetu z domowego komputera, a nie odwrotnie.

Dlatego dywagacje na temat dostępu z poziomu skryptu na serwerze WWW do plików na kompie pacjenta, który przegląda stronę, to zabawa na forum metasploita, a nie normalne programowanie.

Tu raczej jakieś aplet javy może by dał radę, ale też  raczej nie w czasie chrome-sandboxów, plugin-containerów i operapluginwrapperów.

Jeżeli jest potrzebna interakcja między serwerem, a plikami na dyziu pacjenta, to chyba raczej jakiś program typu klient-serwer, który od strony klienta może używać do prezentacji danych Webkita cz libxul.so, ale to jednak osobna aplikacja, a nie przeglądarka.

Chyba, żeby pacjent ładował plik ręcznie metodą POST, a skrypt na serwerze  go przetrawiał, i zwracał wynik na stronie WWW.

@misiooo
Montowanie dyzia z kompa na serwerze w /var/www/cośtam/shared, żeby skrypt na serwerze dobrał się do pliku, to następna fantastyka.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-10-14 14:52:14)

#8  2014-10-14 14:50:44

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

chodzi mi właśnie o coś takiego (wysłanie pliku przez pacjenta) tylko nieco bardziej zautomatyzowane.
pisałem kiedyś coś takiego i działało całkiem zacnie (synchronizacja katalogu ze zdjęciami na kompie klienta z katalogiem na serwerze).

#9  2014-10-14 14:52:48

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Sposób załadowania danych z csv zależy od tego co chcemy z nim zrobić. W sumie ładownie do tablicy też czyta wiersz po wierszu. Jeśli chcemy tylko wyświetlić to w postaci html to łatwiej czytać wiersz po wierszu. Ba chyba jeszcze łatwiej to obrobić na poziomie skryptu powłoki i statycznie tworzyć plik html. Jeśli dane mają być w jakiś sposób obronione to jak najbardziej tą funkcja można. Bo i po co pisać podobną samemu i marnować linijki kodu :)

Jacekalex napisał(-a):

Montowanie dyzia z kompa na serwerze w /var/www/cośtam/shared, żeby skrypt na serwerze dobrał się do pliku, to następna fantastyka.

No niekoniecznie fantastyka ale przerost formy nad treścią.

#10  2014-10-14 14:56:23

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

ethanak napisał(-a):

chodzi mi właśnie o coś takiego (wysłanie pliku przez pacjenta) tylko nieco bardziej zautomatyzowane.
pisałem kiedyś coś takiego i działało całkiem zacnie (synchronizacja katalogu ze zdjęciami na kompie klienta z katalogiem na serwerze).

To już zabawa w coś podobnego do Dropboxa czy Google-drive.
Obecnie jedno i drugie wymaga aplikacji na kompie pacjenta, choć przez przeglądarkę też sie da używać.

Problem polega na tym, że kiedyś, w takim Firefoxie 2.0 aplet javy mógł buszować po całym dyziu (i to nawet w Linuxie, z powodu kilku różnych dziur w javie i w kernelu), ale "to se już ne wrati", nie te czasy. ;D

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-10-14 14:56:47)

#11  2014-10-14 15:08:59

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

aplet to nie rozszerzenie. rozszerzenie pracuje z uprawnieniami przeglądarki.

#12  2014-10-14 15:30:14

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

ethanak napisał(-a):

aplet to nie rozszerzenie. rozszerzenie pracuje z uprawnieniami przeglądarki.

Oczywiście, tylko że te przeglądarki też stopniowo coraz mniej mogą, bo wędrują w kierunku każdej karty w osobnym wątku lub procesie, i do tego rozwiązań typu Seccomp lub Capsicum.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-10-14 15:30:55)

#13  2014-10-14 15:54:03

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

ta... vide ChromeVox - trzeba było stworzyć dziurę po to aby działał na linuksie.
dziura może niezbyt niebezpieczna i wątpię aby ktokolwiek ją wykorzystał - tym niemniej dziura.

#14  2014-10-14 15:54:15

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

To będzie tylko do zastosowań lokalnych. Strona nie będzie w necie dostępna. Dokładnie - to dwie osoby będą miały dostęp do niej tylko.
Z plikiem csv mam problem taki, że jak w excelu są scalone komórki (a są) to qpa... Wartość scalonych komórek pojawia się tylko przy pierwszym wierszu jej wystąpienia.
Dodatkowo nie chcę wyświetlać całego pliku, a jedynie jego część.
Plik wygląda mniej więcej tak:
http://i.imgur.com/msFCcrp.png
Jest jeszcze jedna opcja (ale nie wiem czy przejdzie - użyszkodnik może nie zaakceptować)... Udało mi się te wszystkie dane wrzucić do bazy mySQL i potrafię je wydobyć tak jak chcę, posortować etc :)
Na razie zajmijmy się plik (część zawartości) -> strona

Ostatnio edytowany przez misioooo (2014-10-14 15:55:32)

#15  2014-10-14 15:58:15

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

o ile pamiętam to w następnym wierszu masz pusty string w csv i w tym momencie masz prosty algorytm jak scalić w pionie komórki.
podaj fragment csv wygenerowany z tego xls-a.

Ostatnio edytowany przez ethanak (2014-10-14 15:59:25)

#16  2014-10-14 16:13:21

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Proszę bardzo:

Kod:

Data,Godzina,Temat,Osoby
14.10.2014,09:00,Spotkanie 1,Osobniki 1
,10:00,,
,11:00,,
,12:00,,
,13:00,,
,14:00,,
,15:00,Spotkanie 2,Osobniki 2
,16:00,,
,17:00,,
,18:00,,
,19:00,,
15.10.2014,09:00,,
,15:00,,
16.10.2014,09:00,,
,15:00,,

Nie mam dat i tych poscalanych komórek...
Nie muszę używać csv, może być np xml (office zapisuje też w takim czymś chyba).

#17  2014-10-14 16:15:38

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

czyli masz prosto. pusty string oznacza że komórka ma być scalona z tą wyżej.

#18  2014-10-14 18:46:56

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

ethanak napisał(-a):

Bzdury Pan wygaduje, a jak jest pusta komórka to co tam jest zapisane?

CSV nie zapisuje formatowania

Do planowania dnia jest kalendarz, a nie arkusz kalkulacyjny.

#19  2014-10-14 19:16:52

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

qluk, proszę... nie ja planuję to... Osobiście już odpaliłem http://sourceforge.net/projects/mrbs/
Tylko teraz wytłumacz koleżankom, że to jest lepsze od excela ;) Prościej będzie chyba przewidzieć co w CSV siedzi w "pustej" komórce, niż kobiety przekonać do innego rozwiązania... Zresztą te sale (jest ich kilkanaście) są dostępne jako pomieszczenia w Exchangeu... I teraz dowiedz się, czemu nie korzystają z gotowego narzędzia? ;)

#20  2014-10-14 23:27:31

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Proste "nie da się, macie od tego narzędzie". Jak zawsze będzie się zwalało na "... wytłumacz to...", " one/oni i tak nie będą" to za przeproszeniem co ty tam robisz? Informatyk to nie tylko ktoś od konfiguracji, administracji, etc. A skoro jest Exchange to argument że trzeba kogoś z kierownictwa przekonać też kiepski "ale wydalismy juz tyle pieniedzy na Exchenga a nikt nie chce go używać".
Ale jeśli się upierasz to csv nie nadaje sie do tego typu danych bo on przenosi tylko i wylacznie zawartosc komórki, co więcej wyniki w komórce więc formuł też nie będzie. Do tego jest tam z tego co pamietam eksportuj jako tabela html.

#21  2014-10-15 00:22:32

misioooo - Członek DUG

misioooo
Członek DUG

Od początku pisałęm - jakikolwiek plik w jakim excel może zapisać wynik pracy ;) Mało tego - export do HTML można tak w excelu ustawić, że z automatu się eksportuje po każdej edycji pliku.
I co ja robię tu? Uuuuu! Co ty tutaj robisz?
Informatykiem nie jestem, zajmuję się systemami wizyjnymi (ekrany, projektory)... A że się bawię w takie dziwactwa - ot już tak mam, że chętnie się uczę nowych rzeczy, zwłaszcza, że w systemach Digital Signage (czyli moja działka) bardzo często takie kwiatki trzeba tworzyć, albo przynajmniej wiedzieć do kogo z tym się udać (programista? twórca stron www? zarządca sieci?).

#22  2014-10-15 08:27:45

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

misioooo napisał(-a):

Od początku pisałęm - jakikolwiek plik w jakim excel może zapisać wynik pracy ;) Mało tego - export do HTML można tak w excelu ustawić, że z automatu się eksportuje po każdej edycji pliku.
I co ja robię tu? Uuuuu! Co ty tutaj robisz?
Informatykiem nie jestem, zajmuję się systemami wizyjnymi (ekrany, projektory)... A że się bawię w takie dziwactwa - ot już tak mam, że chętnie się uczę nowych rzeczy, zwłaszcza, że w systemach Digital Signage (czyli moja działka) bardzo często takie kwiatki trzeba tworzyć, albo przynajmniej wiedzieć do kogo z tym się udać (programista? twórca stron www? zarządca sieci?).

No to tym bardziej bym się nie zajmował taką pierdołą bo to jest wynajdowanie koła na nowo. Co do pytania wyżej, znacznie wyżej, tak XML przenosi zapis scalenia i formatowania komórek. Jest tam parametr jak margeDown, który mówi ile następnych komórek jest scalonych z obecną.

#23  2014-10-15 11:54:45

ethanak - Użytkownik

ethanak
Użytkownik
Serwis

qluk napisał(-a):

ethanak napisał(-a):

Nico.
To co pokazał misiooo nie zawiera pustych komórek inicjalizujących kolumnę.

#24  2014-10-15 14:03:22

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

ethanak napisał(-a):

qluk napisał(-a):

ethanak napisał(-a):

Nico.
To co pokazał misiooo nie zawiera pustych komórek inicjalizujących kolumnę.

Skąd takie założenie, nie wiadomo co jest w trzeciej kolumnie. Pierwszą można przyjąć że scalenie jest aż do następnego ciągu różnego od pustego łańcucha. Ale w trzeciej niezaleznie czy to będzie część scalenia czy też brak wpisu (brak spotkania) pobrany łańcuch będzie pusty.

Jak dla mnie, najlepszym rozwiązaniem będzie zapis do HTML'a na podmontowy w windowsie udział na serwerze. Następnie podlinkować ten zasób na serwerze tak aby serwer http to widział, albo skrypt przegrywający w momencie aktualizacji tego pliku i nadający jakąś z góry przyjętą nazwę dla http.
Można tez napisać cały silniczek do parsowania XML tylko po co? Szkoda tracić czas i nerwy przy tym.

Stopka forum