Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć!
Chciałbym, aby wirtualna maszyna (debian) była serwerem DHCP. Ma za zadanie przydzielić IP hostowi oraz jednemu urządzeniu podłączonemu bezpośrednio do hosta. Nie ma żadnego routera czy switcha ani innego serwera. Taka malutka sieć: guestOS - hostOS - some_otherDEVICE
Podpowiedzcie jak to można zrobić. Używam Oracle Virtualboxa.
Jakiś tam player digital signage, niestety nie mogę go wpiąć do sieci firmowej, a jest ustawiony na pobieranie adresu z DHCP... Jak dostanie adres (i będę go znał) to go po WWW sobie przestawię na staticIP. Nadmieniam, że do wingorzy też nie mam praw admina... jak to we firmie. Więc instalacja serwera DHCP na windzie nie wchodzi w grę ;P (dobrze, że chociaż vboxa mi zainstalowali!)
Tak teraz myślę... Jak ustawię interfejs na wirtualnej maszynie jako bridged i promiscuous mode na Accept All (aby żądania i rozgłaszanie dhcp przechodziło)... Chyba ruszy tak jak tego chcę?
A czym wirtualizujesz tego debiana?
@Firell
Firell napisał(-a):
A czym wirtualizujesz tego debiana?
Temat wątku napisał(-a):
Wingroza + Virtualbox z Debianem - guestOS jako serwer DHCP
misioooo napisał(-a):
Podpowiedzcie jak to można zrobić. Używam Oracle Virtualboxa.
Poszukaj sobie lepsiejszego okulisty... :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-10-07 03:41:46)
Zrobiłęm sobie na odwrót - zainstalowałem (choc nie wolno ponoć... sprzęt firmowy, polityka bezpieczeństwa etc...) na laptopku debiana i w VBoxie zapodałem wingrozę ;P A DHCP dostaję ze swojego mini routerka fizycznego zarówno dla hosta jak i gościa :) Wszystko bangla pięknie (interfejs ustawiony jako bridgedi prom mode na accept).
Strony: 1