Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Mam sobie serwerek ze skonfigurowanym firewallem wszystko sobie pieknie działało, iptables blokował caly ruch sieciowy z wyjatkami(openvpn ssh pptp ftp) i dopuszczał do siebie tylko adresy które miał w skrypcie, dzisiaj odpalam serwer i działa tylko ssh, openvpn się łączy ale już dostać na serwer przez niego sie nie da(0 odpowiedzi na pingi które z dopisanym adresem dzilaly(na zewnatrz nie))
Załaczam skrypt
#!/bin/bash iptables -F iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp -m udp --dport 2xxx -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p tcp -m tcp --dport 21 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 21 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp -m tcp --dport 1xxx -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p tcp -m tcp --dport 1xxx -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p udp -m udp --dport 2xxx -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p tcp -m tcp --dport 22 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp -m udp --dport 1xxx -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p udp -m udp --dport 1xxx -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --sport 1xxx -j ACCEPT iptables -A INPUT -p gre -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -p gre -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 192.168.x.x -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 192.168.x.x -j ACCEPT iptables -A INPUT -s 10.8.x.x -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -s 10.8.x.x -j ACCEPT
Proszę o pomoc co się mogło uszkodzić
Dodam jescze ze przy wpisaniu iptables -L wyświetlanie aktywnych reguł zatrzymuje sie po 4-5 linijce.
to znaczy że z jakichś przyczyn załadowały się początkowe regułki (z input --dport 22 włącznie). trudno stwierdzić jaka jest przyczyna...
btw. reguły dla output nie mają sensu jeśli domyślnie jest accept - nie zauważyłeś?
W sumie racja, w takim razie co może być przyczyną ?
a co będzie jeśli jeszcze raz odpalusz skrypt (czy wszystkie regułki wyświetli)?
na centosie jest coś takiego jak service iptables save/load, w ubuntu dodatkowe polecenia, nie wiem jak w debianie ale pewnie coś podobnego jest - może warto z tego korzystać?
Zapisałem reguły iptables-save > /xx/reguly
Pozniej dopisałem do konfiguracji sieciowej pre-up iprables-restore < /xx/reguly
I teraz wszystko działa... dziwna sprawa
btw. reguły dla output nie mają sensu jeśli domyślnie jest accept - nie zauważyłeś?
Mają sens, jeżeli był lub będzie domyślnie OUTPUT DROP, albo są przed jakimiś regułami odrzucającymi, ACCEPT kończy przetwarzanie pakietu.
@jacekakex - taki stary żydowski kawał mi się przypomina... "a co by było jakby ja miał w dupie oko?"
ethanak napisał(-a):
@jacekakex - taki stary żydowski kawał mi się przypomina... "a co by było jakby ja miał w dupie oko?"
To zajrzyj do Fedory, RHEL albo CentoOS, tam są takie ślitaśne konfiguratory FW, które zostawiają wszystkie polityki na ACCEPT,
a blokują tylko na poziomie reguł.
Jak to pierwszy raz zobaczyłem, to sprawdziłem na dwóch parach okularów, bo myślałem, że mi się przewidziało. :D
Albo spróbuj podpiąć Snorta (ze Snortsamem albo Guardianem), Suricatę, Psad, Portsentry albo Fail2bana, czy coś podobnego do FW, to jest szansa, że zrozumiesz, po kiego dodatkowe reguły do wpuszczania i wypuszczania, obok polityki domyślnej. :D
1084
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:59:09)
No z -n i -n -v wyświetla wszystkie ;)