Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Kupiłem nową baterię do mojego IBM T61, zamiennik z marki Green Cell.
Wg wszystkich oznak, akumulator nie ulega ładowaniu.
Trafiłem na kilka wątków o podobnych sytuacjach w Windowsie, ale niestety na nic związanego z Linuksami.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów może miał podobny problem albo ma pomysł, z której strony zabrać się do jego rozwiązania?
Dodatkowe informacje:
z tlp-stat -b
+++ ThinkPad Extended Battery Functions tp-smapi = active tpacpi-bat = inactive (unsupported hardware) +++ ThinkPad Battery Status (Main) /sys/devices/platform/smapi/BAT0/manufacturer = SANYO /sys/devices/platform/smapi/BAT0/model = COMPATIBLE /sys/devices/platform/smapi/BAT0/manufacture_date = 2014-04-19 /sys/devices/platform/smapi/BAT0/first_use_date = 2014-09-28 /sys/devices/platform/smapi/BAT0/cycle_count = 1 /sys/devices/platform/smapi/BAT0/design_capacity = 71280 [mWh] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/last_full_capacity = 71010 [mWh] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/remaining_capacity = 0 [mWh] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/remaining_percent = 0 [%] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/remaining_running_time_now = not_discharging [min] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/remaining_charging_time = not_charging [min] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/power_now = 0 [mW] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/power_avg = 0 [mW] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh = 96 [%] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh = 100 [%] /sys/devices/platform/smapi/BAT0/force_discharge = 0
acpitool -B
Battery #1 : present Remaining capacity : 0 mWh, 0.00% Design capacity : 71280 mWh Last full capacity : 71010 mWh, 99.6% of design capacity Capacity loss : 0.379% Present rate : 0 mW Charging state : Charging Battery type : Li-ion Model number : COMPATIBLE Serial number : 1731
System to Debian 7.6
pozwolę sobie zadać głupie pytanie: jak długo komputer pracuje na baterii, po odłączeniu przewodu zasilającego?
Ciekawy jest brak raportowanej pojemności, Mi po zakupie nowego zamiennika do mojego T61 (który notabene też przedstawia się jako SANYO o tej samej pojemności) pokazywał kilka milionów procent i bardzo szybko z tej wartości schodził, po czym po pierwszym ładowaniu problem się nie powtórzył.
Mam ustawione wartości tp-smapi tak, by nie ładował się dopóki nie zejdzie poniżej 40-tu i nie ładował się powyżej 80-ciu procent, gdy jest zapięty do zasilacza będąc w zakresie tych wartości acpitool zgłasza stan Unknown.
Spróbuj ją trochę rozładować i wtedy podłącz. Pasuje jednak uważać by nie dojechać jej do zera, bo baterie tego nie lubią.
I zwróć uwagę czy dioda na obudowie zmieni kolor z zielonego na pomarańczowy po jakimś czasie, bo może być to też problem z samym systemem.
ew. bateria wadliwa.
dioda miga ciągle na pomarańczowo, a mate-power-manager wskazuje na 0,0% naładowania.
zmiana w granicach ładowania zdaje się nie zmieniać sprawy.
po ponownym uruchomieniu z włożoną poprzednią baterią ładowanie działa
Pokaż dmesg po uruchomieniu z nową baterią, może coś ciekawego się tam znajdzie.
BTW: Jak szybko miga dioda? Pamiętam że gdy umarła mi stara to po uruchomieniu na kablu było to szybkie miganie na pomarańczowo.
Ostatnio edytowany przez enether (2014-09-29 00:50:34)
przez jaki grep przepuścić log z tego dmesg? plik który uzyskałem jest dość długi...
miga z prędkością ok 1 na 2s przy czym 1s świeci i 1s jest ciemna.
tak samo zachowuje się gdy stara bateria jest blisko wyczerpania;
edit:
zapisałem też log z dmesg przy uruchomieniu ze starą baterią, na pierwszy rzut oka w diff, nie widać zbytnich różnic
Ostatnio edytowany przez Ist (2014-09-30 19:53:00)
Nie mam za bardzo pomysłu przez co go przepuścić. Masz możliwość zapięcia tej baterii do innego lapka z którym bateria jest kompatybilna?
Mi przy padzie baterii mrygała tak ze dwa razy na sekundę.
ostatecznie okazało się, że faktycznie bateria byłą wadliwa;
dzięki za pomoc;
temat do zamknięcia :)