Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Czytam poradnik o instalowaniu zamkniętych sterowników nvidia i jest tam opisane, że trzeba zainstalować "linux headers" itd.A mam też w planach kompilacje nowego kernela dla siebie i tu mam pytanie, czy jeśli teraz na tym jądrze zainstaluje te sterowniki i linux headers to potem gdy zmienię jądro one przestaną działać będę musiał usunąć i od nowa zainstalować i sterowniki i te linux headers itd ?
Na nowym kernelu sterowniki będziesz musiał przeinstalować.
Co do linux-headers to jeśli nie wykasujesz źródeł kernela który kompilowałeś to linux headers ci niepotrzebny.
Jeśli zaś będziesz robił paczki to zrobisz sobie i linux-image i linux-headers.
Przeinstalować tzn usunąć aptitude purge a potem instalacja aptitude install ?
Co do drugiego to nie zamierzam usuwać źródeł raczej, a linux-image też w takim wypadku nie będzie mi potrzebny ?
Bo katalogi z nimi znajdują się w usr/src to co z nimi wtedy zrobić, usunąć ? Usunąć je też komendą aptitude purge linux-headers ?
Ostatnio edytowany przez K4nt3R (2014-09-06 13:19:49)
Przeinstalować tzn usunąć aptitude purge a potem instalacja aptitude install ?
To zależy od metody instalacji sterowników.
No okej rozumiem a co z:
Co do drugiego to nie zamierzam usuwać źródeł raczej, a linux-image też w takim wypadku nie będzie mi potrzebny ?
Zbuduj sobie nowy kernel do tego kernela zbuduj headersy, po czym odpal się zn a tym kwernelu i wtedy próbuj instalacji sterowników nvidia.
Jeśli będziesz chciał uruchamiać si ę ze starego kernela to również pod nim musisz zainstalować te sterowniki.