Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Szlak mnei trafiał przy robieniu projektu z wanów bo nei chciał mi działaś system logowania nawet najprostrzy zawsze wyskakiwał jedna z opcji a nei stosownei do wpisanego hasła (true,false) myslałem ze aj coś źle robie bo wyświetlanei daty cz ip działało poprawnie
wczoraj zainstalowałem sobie krasnala pod winde i wszystko działa
jak sie tego php instaluje bo juz zgupiałem wczoraj instalowałem przeinstalowywałem cuda wianki a on nei chodzi tak jak tzeba :]
o fajnei fajnei tylko ze to nei pl może ktoś z naszych szarpnoł yb si ena napisanei jakiegoś faka jak to wszystko pozbierac do kupy ;p
Tłumaczenie by cybek:
Oto komendy przydatne przy instalacji:apt-cache search apache
apt-cache search phpTeraz musisz zadecydować czy chcesz meić apache 1 czy 2. Jeśli wybierzesz apache 2 to:
apt-get install apache2
Teraz musisz zadecydować czy chcesz mieć php4 czy 5. Jeśli wybierzesz 4 to:
apt-get install php4
Musisz zainstalować moduł php do apache:
Apache 1apt-get install libapache-mod-php4
Apache 2
apt-get install libapache2-mod-php4
Jeśli masz apache 2 to moduł sam się załaduje, ale jeżeli nie to zrób to automatycznie używając a2enmod tool:
a2enmod php4
lub
"a2enmod php5"
dla PHP5
Jest wiele bibliotek php np. xml itp. jeśli chcesz je mieć to użyj:apt-cache search
słaba ta recepturka apache+php4 według niej dalej kuleje
Z czym mozesz meic problem, jest mase opisów jak to zrobić. Jeśli juz włączyłeś moduł dodaj do konfiga apache
AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php-source .phps
AddType text/html php
Do definicji DirectoryIndex dopisz index.php.
I powinno dzialać.
nie wiem czy to moze byc przyczna Tojego problemu ale sprawdz wielkosc liter w nazwach plikow, dla windy nie ma roznicy
nazwy są identyczne moduły te sprawy co pisął kamikazze też ok musze przewertować forum po wecckendzie :]
Szlak mnei trafiał przy robieniu projektu z wanów bo nei chciał mi działaś system logowania nawet najprostrzy zawsze wyskakiwał jedna z opcji a nei stosownei do wpisanego hasła (true,false) myslałem ze aj coś źle robie bo wyświetlanei daty cz ip działało poprawnie
Wlasciwie to masz problem z dzialaniem php czy tego co napisales? Bo moze jest tak ze php dziala, a uzywasz funkcji z jakiegos rozszerzenia php, ktorego mozesz nie miec wlaczonego w php.ini.
php działa ale nei tak jak powinien wykłąda sie już na if sprawdałem czy działa to poprawinei na innych serverach w tym na dugu i wszystko łądnie śmiga, u mni natomiast jak by nei rozrużniałe tego ifa za każdym razem czy hasło jest poprawne czy nei wyświetla opcje dla niepoprawnego
Rumi http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=3441
i jaki masz problemz tym logowaniem dokladie cochesz zrobic?
php działa ale nei tak jak powinien wykłąda sie już na if sprawdałem czy działa to poprawinei na innych serverach w tym na dugu i wszystko łądnie śmiga, u mni natomiast jak by nei rozrużniałe tego ifa za każdym razem czy hasło jest poprawne czy nei wyświetla opcje dla niepoprawnego
Może pokaż ten kawałek kodu i coś się być może wyjaśni.
ok to jest najprostrzy z możliwych jakei próbowałem zastosować
<?
if($login=='xxxx' && $haslo=='yyyy')
{
header("Location: student.php");
exit;
}
else
if($login=='zzzz' && $haslo=='wwww')
echo ("poprawne");
else
{
header("Location: index2.php");
exit;
}
?>
wszędzie działa tylko nei u mnie :) ... wyskakuje zawsze że dane nei są prawidłowe
<? // dla metody post $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; // dla metody get $login = $_GET['login']; $haslo = $_GET['haslo']; if($login=='xxxx' && $haslo=='yyyy') { header("Location: student.php"); exit; } else if($login=='zzzz' && $haslo=='wwww') echo ("poprawne"); else { header("Location: index2.php"); exit; } ?>
Kod:
<? // dla metody post $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; // dla metody get $login = $_GET['login']; $haslo = $_GET['haslo'];
ok teraz poszło :) ale czemu poszło teraz a nei poszło wcześniej skoro jak wgrywałem "versje pierwotną" to działało poprawnie ?
Powodem jest ustawiona opcja register_globals na jednym serwerze a na drugim nie. Gdy masz włączone register_globals, nie musisz używać standardowych tabel $_GET, $_POST, $_SESSION. Co jest głupim pomysłem, ale jest wygodne, do czasu.