Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam zamiar złożyć komputer pod NAS i multimedia. Płyta główna (Gigabyte GA-Z97N-WIFI, procek i3) ma dwa wejscia HDMI a TV jedno. Planuje użyć przełącznika sygnału HDMI. Wpadłem na pomysł, żeby podłączyć dekoder TV do tegoż komutera przez HDMI, a komputer do TV również przez HDMI, eliminując tym samym przełącznik. Stąd moje pytanie, czy jest to możliwe i czy ma to sens. System bedzie pod OMV. Jeszcze jedno. Ze względu na przeznaczenie tego komutera nie mam zamiaru dokładać extra grafiki. Czy jest ona potrzebna, żeby przesylać obraz Full HD?
Ostatnio edytowany przez rjb (2014-08-29 23:13:03)
rjb napisał(-a):
ma dwa wejscia HDMI
Ma dwa wyjścia HDMI - i to co proponujesz nie ma sensu.
Sprzętowo jest to nie możliwe.
mati75 napisał(-a):
Sprzętowo jest to nie możliwe.
Możliwe, jest taka karta VideoIn na PCIEx pozwalająca wgrywać do kompa sygnał HDMI, kosztuje toto chyba około 350 zł (w Komputroniku), nie wiem, tylko, czy ma jakie sensowne stery na Linuxa.
Na EBayu też pojawiają się takie karty:
Inna sprawa, że moim zdaniem taka gimnastyka nie ma większego sensu.
Wyjścia HDMI na wejście natomiast w prosty sposób nie da się przerobić, to już zabawa dla elektronika z lutownicą co najmniej.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-08-31 10:42:14)
Chodziło mi o to, że hdmi out nie da się w prosty sposób przerobić na hdmi in.
mati75 napisał(-a):
Chodziło mi o to, że hdmi out nie da się w prosty sposób przerobić na hdmi in.
MacGyvera nie oglądasz? xD
Jacekalex napisał(-a):
Guma do żucia i wykałaczki - zrobimy palnik plazmowy :D
mati75 napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Guma do żucia i wykałaczki - zrobimy palnik plazmowy :D
Słaaabeeee.
U nas to potrafią zanurkować w Wiśle, i dwa wyrzucone przez kogoś innego pendraki wyłowić. xD
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W takim razie przełącznik jest konieczny. Dzięki:)
Strony: 1