Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam:
zainstalowalem krusader (total commander w windows)poleceniem
apt-get install krusader
wszystko poszlo ok . program sie zainstalowal.
teraz pytanie potrafie go uruchomic ale tylko kozystajac z polecenia(apletu) uruchom .jaki to jest plik uruchomieniowy w linuxie--odpowiednik .exe w windowsie i gdzie go szukac jak np. bede chcialzrobic do niego skrot na pulpicie?
pewnie wielu sie zasmieje czytajac --ale ja poczatkujacym jestem i po prostu tego nie wiem;-/
pozdrawiam z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi
Gratuluje. :D
Programy znajdziesz w /usr/bin . Poczytaj o systemowej hierachi plików w manualu systemowym wydajac polecenie w konsoli
man hier
Powodzenia:)
podziekowania....tego mi trzeba bylo :-D
Pliki wykonywalne programów instalowanych z pakietów znajdują się w /usr/bin , natomiast programów zainstalowanych ze źródeł przez użytkownika powinny się znajdować w /usr/local/bin . Można to sprawdzić poleceniem: which -a nazwa_programu . Do zrobienia skrótów przydadzą się też ikonki. Znajdują się one w /usr/share/pixmaps i /usr/local/share/pixmaps .
tak sporo tych ikonek nie to co w wingrozie hehheh
różnie to bywa:
z tego co wiem to jest tak:
podstawowe programy które może używać zwykły user:
(np. bash fsck itp.)
/bin
root:
/sbin/
oraz inne np. quanta itp.:
usera:
/usr/bin /usr/local/bin
roota:
/usr/sbin /usr/local/sbin
Natomiast gry są podajże w /usr/games (niektóre)
i żeby móc je uruchamiać z menu uruchom użytkownik musi być w odpowiedniej grupie prawdopodobnie games.
a skrót (na przykładzie kde) robi się tak:
klikasz prawy na pulpit potem klikasz nowy i utwórz skrót do programu nadajesz skrótowi nazwe np. "skrócik 1" i jest zakładka program i tam jest linijka komenda i tam wpisujesz np. krusader
PS:
Kmenu-->Ustawienia-->Narzędzie do aktualizacji menu
Jeszcze wygodniejsze ale to w kde
kappfinder nie zawsze mi programy znajduje :/
Tak patrzę, że wszyscy dajecie rady "na przykładzie KDE" (nie tylko Lite-ON, ale porada AgayKhana też taka jest) A co jeśli ktoś używa czegoś "mniej standardowego"? Może się trochę zdziwić. A
update-menus
lub
#dpkg-reconfigure menu
zadziała zawsze ;)
Tak patrzę, że wszyscy dajecie rady "na przykładzie KDE" (nie tylko Lite-ON, ale porada AgayKhana też taka jest) A co jeśli ktoś używa czegoś "mniej standardowego"? Może się trochę zdziwić. A
Kod:
update-menuslub
Kod:
#dpkg-reconfigure menuzadziała zawsze ;)
myślałem że ustawienia menu dotyczą danego środowiska.
środowisko czasem nie trzyma ustawień menu w ~/.kde czy np. ~/.wmaker itp.? tylko jest jakiś globalny?
Pakiet menu z Debiana zapewnia wspólne menu dla każdego środowiska. Przydaje się, gdy używasz na przykład fluxboxa a od czasu do czasu wmakera. A jeśli uaktualniam je jako root (tak jak podałem w przykładzie), wtedy mam wspólne menu wszędzie i dla wszystkich (a menu w ~/.fluxbox czy ~/.wmaker jest nieużywane).
Tak patrzę, że wszyscy dajecie rady "na przykładzie KDE" (nie tylko Lite-ON, ale porada AgayKhana też taka jest)
Toś mi dowalił, w sumię jak ktoś ma Fluxboksa to ikonki na pulpicie może mieć? Bom ignorant?
Tak patrzę, że wszyscy dajecie rady "na przykładzie KDE" (nie tylko Lite-ON, ale porada AgayKhana też taka jest)
Toś mi dowalił, w sumię jak ktoś ma Fluxboksa to ikonki na pulpicie może mieć? Bom ignorant?
widzialem icony na pulpicie na fluxie wiec mozna miec (dsl 2.0 jak sie bawilem to widzialem)
Może mieć ikonki.
Służy do tego np. idesk, fbdesk.
Nikomu dowalać nie chciałem, to był tylko przykład :)
A co do ikonek u mnie nieźle sprawuje się ROX, chociaż on służy raczej jako menadżer plików a ikony to tylko skutek uboczny.
Można też użyć rox'a poczytaj tu np.
http://fluxspace.sourceforge.net/
pzrd.