Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Mam telewizję internetową, która domyślnie śmiga na flashu,
i w związku z tym działa mi solidnie na nerwy, chciałem ją wywalić na Vlc czy Mplayera, ale format nadawania mają dość dziwaczny:
Tak ów streaming widzi firefoksowy FlashGot, istna "kaszanka". ;P
Co to za format (czy metoda) nadawania, i jak to ugryźć np FFmpegiem czy jakimś odtwarzaczem lżejszym od XBMC?
Najlepiej byłoby w {Vlc|Totemie|Mplayerze|MPV|Kaffeine}.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-30 13:35:14)
smil to się raczej do pobierania nie nadaje bo to format realtime.
a ffmpeg/mplayer jak mu urla zapodasz co mówi?
a tak ściślej: każdy smil zawiera informacje o tym, skąd trzeba wziąć dane i jak to zsynchronizować z innym (np. audio + video + tekst). typowy przykład to daisy - zsynchronizowanie czytanego przez lektora tekstu (np. w mp3) z treścią tekstową, co umożliwia m.in. nawigację po poszczególnych akapitach czy nawet zdaniach w odsłuchiwanej książce i jednocześnie synchroniczne z audio wyświetlanie tekstu.
Kłopot polega na tym, że pobiera flash w małych porcjach, po ok 200kB-1MB, a cały odtwarzacz na stronie jest w jakimś zakodowanym javascripcie.
Plik flasha zdekodowałem, nie ma w nim ani śladu sznurka do oryginalnego streamu.
Z tego, co wyczytałem, to takie pliczki latają przy RSTP i MMS, ale jakoś muszę wyczesać adres źródłowy tej kaszanki.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-30 14:34:57)
smil to zwykły xml - zobacz sobie co zawierają poszczególne chunki, nie mam pojęcia czy to się da ale może wyciągniesz z tego jakieś sensowne informacje.
Zakodowany w jakimś formacie binarnym.
file twierdzi, że to
{nazwa}.smil data
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-30 15:41:08)
No - to znaczy że nie znalazłeś w lesie jeżyka, tylko hgw co :(
Niestety - nie mając przed nosem pliku .smil na 100% nie pomogę.
(inaczej: mając przed nosem plik .smil prawdopodobieństwo porażki wynosiłoby jakieś 99.95% - zawsze nie sto)
(inaczej: ja też mam swoje słodkie tajemnice)
http://en.wikipedia.org/wiki/Synchronized_Multimedi … tion_Language
Software
In order to view a SMIL presentation, a client will need to have a SMIL player installed on his/her computer. Examples include:
Adobe Media Player
Amarok
Helix Player
QuickTime Player
RealPlayer
Totem
Windows Media Player (Playlist Files)
Zune (Playlist Files)
It would be convenient to be able to show these SMIL files natively in web browser, eliminating the requirement of a separate SMIL player or plug-in. Currently, Microsoft's Internet Explorer has limited support for SMIL features. The open-source Mozilla project is incorporating SMIL and other XML-related technologies such as SVG and MathML into their browsers.
Zerknij. Nie wiem, czy to o to chodzi.
no dobra - ale jacekalex stwierdził że nie są to xml-e a jakieś binarne badziewia... podejrzewam że ze smilami wspólną mają nazwę i zasadę działania, natomiast format jest wojennotajny.
nie wiem czy jest możliwe, aby totem odtwarzał jakikolwiek format którego nie ugryzie vlc/ffmpeg. ale osobiście wątpię.
@ethanak
A zajrzałeś na podlinkowaną wiki? Jest tego kilka rodzajów tego formatu.
@Jacekalex
Czy mógłbyś zapodać link do tej telewizji internetowej?
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-07-31 12:56:52)
zajrzałem na wszelki wypadek przed napisaniem pierwszego posta - nie znalazłem informacji o tym że to może nue być xml.
no - chyba że źle rozumiem określenie "markup language" :(
Pavlo950 napisał(-a):
@ethanak
A zajrzałeś na podlinkowaną wiki? Jest tego kilka rodzajów tego formatu.
@Jacekalex
Czy mógłbyś zapodać link do tej telewizji internetowej?
file *.smil streaming_3LN8L2X_Telewizja_Republika_republikatv.smil: data
mediainfo *.smil General Complete name : streaming_3LN8L2X_Telewizja_Republika_republikatv.smil File size : 199 Bytes
cat *.smil �abst*!��U�republikatv_250.streamlowasrt����fafrt�&��r''���'(��')�.�'*�U�'
Będę się musiał bliżej przyjrzeć tym JS, które odpalają flasha.
Jest tam też wersja dla Zgniłych Jabłuszek, tez JS, ale jakoś zakodowany.
W każdym razie chcę to wygnać z flasha na jakiś normalny, ludzki odtwarzacz, bo ten flash mi na nerwy działa.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-31 15:29:25)
nie obrażając nikogo... wygląda mi to na Prywatny Innowacyjny Sposób (na smile).
ethanak napisał(-a):
nie obrażając nikogo... wygląda mi to na Prywatny Innowacyjny Sposób (na smile).
Mnie też.... ;)