Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wpisuję sobie reboot system się wyłącza następnie wyłącza się komputer i... dzieje się "magiczne coś" komputer włącza się jeszcze raz.
Chodzi mi o to "magiczne coś" co powoduję, wznowienie dostawy prądu.
- Programowanie niskopoziomowe ?
- Assembler ?
- Skoro wyłączyłem komputer "brak prądu" to jak proces assemblera może działać aby włączyć dostawę prądu ?
- Bateria ?
BIOS płyty lub jego odpowiednik wykonuje swoją pracę.
Ostatnio zaczoł ot tez obsługiwać bootanager, na w8 i u mnie na desktopie reboot powoduje przeladowanie systemu, bez wylaczania i wlaczania pradu.
Co dzieje sie na windzie nie wiem, na linuksie padaja wszystkie procesy, i potem uruchamiane sa normalnie (wliczajac init ramfs ladanownie kernela).
mike26 napisał(-a):
Chodzi mi o to "magiczne coś" co powoduję, wznowienie dostawy prądu.
- Programowanie niskopoziomowe ?
- Assembler ?
- Skoro wyłączyłem komputer "brak prądu" to jak proces assemblera może działać aby włączyć dostawę prądu ?
- Bateria ?
W komputerach PC za reboot odpowiedzialny jest oczywiście kontroler klawiatury, kod do rebootu:
static void do_reboot(void) { unsigned temp; cli(); do { temp = inportb(0x64); if((temp & 0x01) != 0) { (void)inportb(0x60); continue; } } while((temp & 0x02) != 0); outportb(0x64, 0xFE); while(1); }
porty 0x60 i 0x64 to porty kontrolera PS/2.
Poza tym zasilanie nie jest wyłączane. Wywołanie tego kodu powoduje reset CPU (ustawiany jest stan niski na jakimś PINie) i rozpoczęcie wykonywania kodu BIOSu.