Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam kilka komputerów wpiętych do domeny Active Directory na Samba 4.
Mam mały problem, a mianowicie na końcówkach z Windows 7 mam nieprawidłową godziną (a domyślnie godzina ma się synchronizować z serwera AD DC). Na serwerze sprawdzałem godzina jest poprawna.
Czy moglibyście mi doradzić, gdzie mogę mieć błąd w konfiguracji że moje końcówki mają niewłaściwą godziną..
Z góry dziękuję za pomoc..
Pozdrawiam
Witam
Postaw ntp na tej maszynie z sambą.
ja dodatkowo zrobiłem klucz rejestru i dodałem go do rejestru winshitów z ip mojego serwera ntp z częstotliwością synchronizacji i musi działać.
Pozdrawiam
@qlemik
Jak piszesz że zrobiłeś klucz rejestru to dobrym zwyczajem byłoby go pokazać aby ktoś kto będzie konfigurował miał rozwiązanie na szybko.
Klucz rejestru?
Przecież w Windows jest w którymś konfiguratorze miejsce na wskazanie serwera czasu, prawoklik na zegarku, gdzieś w pobliżu ustawień kalendarza.
Względnie tutaj macie dokumentację na temat kluczy rejestru:
http://technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc773263%28v=ws.10%29.aspx
A tu są obrazki:
http://www.eightforums.com/tutorials/32803-time-syn … dows-8-a.html
xD
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-07-02 10:46:53)
Witam,
Dzięki bardzo.. Zadziałało...
W rejestrze zmieniłem następujący wpis i zadziałało:
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\W32Time\Parameters] "Type"="NTP"
Pozdrawiam
hello_world napisał(-a):
@qlemik
Jak piszesz że zrobiłeś klucz rejestru to dobrym zwyczajem byłoby go pokazać aby ktoś kto będzie konfigurował miał rozwiązanie na szybko.
Sorry człowiek już o weekendzie myślał :) da się to z palucha wpisać jak pisał @Jacekalex ale klucz rejestru byl szybszy bo to tylko 2 kliknięcia aby to dodać na kilku kompach.
Pozdrawiam
ptaszol napisał(-a):
Witam,
Dzięki bardzo.. Zadziałało...
W rejestrze zmieniłem następujący wpis i zadziałało:Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\W32Time\Parameters] "Type"="NTP"Pozdrawiam
Witam,
Chciałem się dopytać jak w GPO ustawić powyższy wpis do rejestru, żeby maszyny logujące się do domeny też z niego korzystały..
Czy wpis powinien byc umieszczony w GPO Konfiguracja komputera>Ustawienia systemu>Rejestr ?
Drugie moje pytanie jak mam ustawić w tym miejscu typ wpisu do rejestru?
Pozdrawiam
Chciałem się dopytać jak w GPO ustawić powyższy wpis do rejestru, żeby maszyny logujące się do domeny też z niego korzystały..
Czy wpis powinien byc umieszczony w GPO Konfiguracja komputera>Ustawienia systemu>Rejestr ?
Drugie moje pytanie jak mam ustawić w tym miejscu typ wpisu do rejestru?
Pozdrawiam
http://www.applesauce.pl/2011/03/24/moje-boje-dodawanie-kluczy-rejestru-przez-gpo/
Strony: 1