Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy macie może jakieś doświadczenia z BGP na CCR1036-12G-4S i sofcie 6.1? Trenuje to właśnie w jednej z lokalizacji z dwiema pełnymi tablicami BGP i ruchem na poziomie kilkuset MB i póki co działa. Pierwsze spostrzeżenie było jednak takie, że dość długo pobierał prefixy (5-6minut). Przy czym to akurat może wynikać również ze sprzętu po stronie dostawców. Kiedyś z MT zaszyta była zdaje się Quagga, która faktycznie nie jest wielowątkowa w przypadku BGP, ale czy nie mieli przypadkiem wywalić Quaggi i wstawić Birda? Jeśli za przeliczanie tras odpowiada jeden wątek, to nie jest super, chociaż dramatu też może nie będzie, bo to jest 1,2GHz.
Od wersji 3.1 (jak dobrze pamiętam) jest mikrotikowy wynalazek zamiast quaggi. Mam CCR (soft 6.12) w sieci i jakos dziala. Na wykresach obciążenia procków widać jak 100% ma zawsze jakiś rdzeń. Można powiedzieć, że 100% obciążenia "pływa" po całym routerboardzie. Na kompie z i3 nie ma takiego efektu. BGP na CCR ma 2 ISP z pełnymi tablicami. No nie ma co się czarować. Mikrotik nie ma dobrego softu. O ospf-ie już pisałem. Szkoda że nie można zainstalować openwrt na CCR. Zdaje się, że to jest inna architektóra.
Ja kupiłem 2x RTB-CCR1036-8G-2S-EM - RouterBoard :: CCR1036-8G-2S+EM 8x GigE, 2 SFP+ ports, 10G support (up to 42 milion pps) Jeden na router drugi na firewall.
Mam nadzieję że nie będzie kwiatków. Patrząc po sprzęcie który mam i jest już ponad 5 lata używany to i tak zaoszczędziłem kilkakrotnie. Pytanie czy się sprawdzi staropolskie powiedzenie - "Skąpy dwa razy traci"
Jak wdrożę to będę mogł sie wypowiedzieć. W najgorszym wypadku zaoram jakiegoś blaszaka i postawię OpenBSD z ich bgpd.
A ile ruchu przepychasz ? Czy masz dużą sieć ? W sensie czy masz ospf-a odpalonego na routerach ?
Oszczędności zawsze każdy szuka. Pytanie gdzie jest granica :P
Nie mam żadnego routingu dynamicznego po stronie LAN.
Natomiast jeśli chodzi o ruch to mam 10/10 i 20/20 i daje rade
http://ovh.to/JuVrZjG
Ruchu to tyle co nic. To na takie "biurowe" rozwiązanie to się nadaje.