Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wątek Zamknięty

Użytkownik

Witam!
Ostatnio bawiłem się troche lutownicą znaczy lutowałem kable.
Po wyłączeniu lutownicy okazało się ,że w jest grot w miejscu w którym była cyna jest bardziej "matowy". Czy są to oznaki początku przepalenia grota? Jak można przywrócić taki ładny srebny kolor jaki był po zakupie?

Podobno człowiek...;)

To normalne, problem się zacznie dopiero, jak się grot przepali, jak żarówka.
W ogóle z czego teraz te groty robią, bo ja w ostatniej lutownicy w życiu miałem groty miedziane (jakiś stop), i sprawdzały się nieźle, ale to była lutownica ze Składnicy Harcerskiej, która kiedyś miała sklep niedaleko mojej chałupy - było to chyba przed urodzeniem sporej części Dugowiczów ;).

Palacz

Jak sie grot przepali to się bierze kawałek drutu miedzianego np z kabla o srednicy +- 2.5mm i z niego robi nowy.
Nie wiem po co ten lament.

Psuj

Wygląda na to, że ktoś tu nigdy w życiu nie lutował. Jak się przepali grot to pęka, towarzyszy temu łuk elektryczny.

elektryk dyżurny

...i z lutownicy robi się spawarka.

człowiek pasjonat :D
ilin napisał(-a):
Jak sie grot przepali to się bierze kawałek drutu miedzianego np z kabla o srednicy +- 2.5mm i z niego robi nowy.
Nie wiem po co ten lament.
A ja preferuję zwykły nożyk. Daje radę.

Użytkownik

A wiecie jak ograniczyć moc 100 W lutownicy transformatorowej? bo według mnie to jest za dużo do lutowania małych elementów.

inż.
Kup inną.
//EDIT: Zamykam, temat grota wyjaśniony
Wątek Zamknięty
Strony: 1