Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Fakt że jest to wiekowy już flat crt samtron wiec sprawdze jeszcze na innym monitorze.
Witam,
Ja też walczę z ta płytą od kilku tygodni. Windows 7 i XBMC działa idealnie. Ale już z Linuxsem nie, udało mi się zainstalować Fedora 16 zgodnie z instrukcją od Intela ale XBMC na niektórych filmach mi ścina odtwarzanie.
Próbowałem Minta 13, Debian podobnie jak u kolego czarny ekran.
@ mati75 - wielka prośba możesz podać dokładnie jaka wersje Debiana masz zainstalowaną ? Czy próbowałeś to odpalać w HullHD i może ewentualnie XBMC ?
A jeszcze takie pytanie gdy bym dokupił coś takiego: http://allegro.pl/pci-e-express-1x-na-16x-riser-car … 45020441.html
i zamontował zwykła kartę grafiki (mam w domu GF9600) jest szansa że to zadziała ?
Proszę o wyrozumiałość, kupiłem badziewną płytę a nie chce używać Windowsa.
Pozdrawiam
Grml działa na pewno, płyty Debian firmware też.
Dodaj do GRUBa (tam gdzie dodawałeś nomodeset):
video=LVDS-1:d
Ba-dum Tsssss :)
Udało mi się zainstalować Debiana z tego obrazu: debian-jessie-DI-a1-amd64-netinst.iso.
Ale pomimo tego że poprawnie wykrył grafikę XBMC ścina, nie ma szans na oglądanie filmów.
Uruchomiłem glxgears to zużycie procesora 180% ;]
Nie ma szans na zrobienie z tego multimedialnego kombajnu na linuxsie.
Ktoś może próbował wykorzystać tą płytę do XBMC i tv w FullHD ??
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ??
jakszy napisał(-a):
Udało mi się zainstalować Debiana z tego obrazu: debian-jessie-DI-a1-amd64-netinst.iso.
Ale pomimo tego że poprawnie wykrył grafikę XBMC ścina, nie ma szans na oglądanie filmów.
Uruchomiłem glxgears to zużycie procesora 180% ;]
Nie ma szans na zrobienie z tego multimedialnego kombajnu na linuxsie.
Ktoś może próbował wykorzystać tą płytę do XBMC i tv w FullHD ??
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ??
Chyba lepiej by było umieścić to w nowym temacie. Tak to się trochę bałagan robi..
Ok, przepraszam. W takim razie zakładam wątek w Multimedia.
Nie pomoglo dodanie do GRUB-a
video=LVDS-1:d
jajko 3.14 amd64.
mam dostep przez ssh i moge w ten sposob sprobowac zainstalowac sterownik.
Ciekawe co takiego jest w grml ze bez problemu dociera do znaku zachety i daje sie obslugiwac z klawiatury na ekranie. Plyta ze wzgledu na to ze dziala na 12V i bez problemu pracuje na buforowce ma robic serwerkowa robote ale moze kiedys zajsc potrzeba podlaczenia sie do niej fizycznie monitorem. I tu powstanie problem dlatego chce uruchomic obraz na wyjsciu VGA by w razie awaryjnym miec dostep.
Zainstalowalem Jessie. Bez zmian choc wlasciwie jest tak ze gdy sie uruchamia i pokazuje GRUB-a to ekran ma wysoka rozdzielczosc, potem rozdzielczosc sie zmniejsza i rowniez wylacza ekran tak jak wczesniej.
jajko 3.14
Ostatnio edytowany przez rapper3d (2014-06-30 01:19:21)
rapper3d napisał(-a):
Nie pomoglo dodanie do GRUB-a
Kod:
video=LVDS-1:d...
Możesz dokładnie napisać, w którym miejscu to umieściłeś? Najlepiej jakbyś umieścił tu całego GRUBa..
Wczoraj jak robilem te manewry bylem juz zmeczony dniem bo choc to niedziela to przez deszcze i burze mialem sporo awarii w sieci. Dzis rano wlaczylem sprzet, przyjrzalem sie dokladnie konfiguracji GRUB-a i znalazlem co robilem zle. Poprawilem swoj blad i zadzialalo :) Tak wiec dla potomnych: dodanie w/w wpisu do konfiguracji jadra w linijce zaczynajacej sie od "linux" (na jej koncu za wpisem quiet) rozwiazuje problem.
Jeszcze tylko jedno pytanie: jak ustawic ta opcje by byla na stale w tym miejscu?
W pliku /etc/default/grub trzeba dopisać i wykonać:
update-grub
I juz trybi :) dziękować dziękować.
Temat można zamknąć. Pozdrawiam
Witam,
W końcu zmieniłem płytę główna na: GIGABYTE GA-J1800N-D2H Celeron JI1800 BAY TRIAL. Zainstalowane mam kubuntu-14.04-desktop-amd64 z jądrem 3.15 + XBMC 13.1 wszystko płynnie działa, nie ścina itp.
Debiana nie udało mi się na niej odpalić, ale ogólnie bardzo spoko płyta.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Instaluj Debian testing na pewno ruszy.
Udało mi się raz zabootować i zainstalować debian-jessie-DI-a1-amd64-netinst a po instalacji miałem czarny ekran. Dodawałem opcje: noudev video=LVDS-1:d nomodeset acpi=off console=tty1 apm=off vdso=0 i tak nic nie pomogło. Więc zostałem przy Kubuntu.